Solana: Za Ulazak Hrvatske u EU najvažniji je stav Haaga

JAVIER SOLANA, visoki predstavnik Europske Unije za vanjsku politiku i sigurnost, upozorava da će konačnu odluku o ulazku Hrvatske u EU donijeti države članice, a da će i dalje najvažniji biti stav Haaškog suda.

Solana, koji će biti biti jedan od članova radne grupe za Hrvatsku koja se sastaje 26. travnja u Luksemburgu, od naše zemlje očekuje da u potpunosti surađuje s Tribunalom u Den Haagu. Na pitanje novinara Jutarnjeg lista kada očekuje da će početi pregovori s Hrvatskom, Solana je rekao da ne zna, te da što počnu prije, to je bolje.

Konačnu odluku donijet će države članice, ali je odlučujući stav Haaga.

“Nema nikakvih dvojbi, i nemojte imati nikakve dvojbe najvažniji input o tome će doći od Tribunala. Na kraju krajeva, taj su Tribunal osnovali Ujedinjeni narodi i mora se ispoštovati. Svatko mora surađivati s tim sudom, ponavljam posebno riječ svatko, ne samo vlada, već tu obvezu imaju svi" - rekao je Solana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući pad podrške hrvatskih građana ulazku u Uniju, Solana je rekao da ako Hrvatska i hrvatski građani ne budu željeli biti u EU, da su slobodni tako i odlučiti. Dodaje da ne vjeruje da građani Hrvatske ne želi u EU.

Solana odbacuje spekulacije prema kojim su pregovori odgođeni jer se želi da Hrvatska u EU uđe zajedno s drugim državana na Balkanu.

"Nema govora o tome. To su spekulacije koje ne drže vodu“ -rekao je Solana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara