Solariji svake godine ubiju 43 Australca

Solariji svake godine ubiju 43 Australca

POTAKNUTI poražavajućim rezultatima o stopi smrtnosti od raka kože uzrokovanog uporabom solarija, australski istraživači iz Brisbanea i Sydneya nastoje od Federalnih vlasti ishoditi izmjenu zakonskih odredbi koje bi trebale zabraniti ili barem oštro ograničiti uporabu solarija u toj zemlji.

Naime, prosječno 43 Australca umru svake godine od melanoma, bolesti raka kože kod koje se maligne stanice nalaze u melanocitima, stanicama koje koži daju boju. Osim toga uporaba solarija je odgovorna za izazivanje raka kože kod čak 2.600 pacijenata u Australiji, zbog čega tamošnje zdravstvene službe s razlogom strahuju od povećanja stope smrtnosti uzrokovane teškim oboljenjima kože.

Istraživački tim s Instituta za medicinska istraživanje u Queenslandu došao je do procjene prema kojoj je uporaba solarija uzrokovala melanom kod 281 osobe, uključujući 121 slučaj u Queenslandu, 75 u Novom Južnom Walesu i 51 u Victoriji. Od ukupnog broja teško oboljelih pacijenata, njih 43 je umrlo. Za oko 2.500 slučajeva ostalih vrsta raka kože uzrok nastajanja bolesti može se pripisati izlaganju solariju.

Zbog svega navedenog stručnjaci zdravstvene skrbi nastoje uvesti zakonsku regulativu koja bi spriječila pacijente da se izlažu solariju ukoliko bi to kod njih moglo uzrokovati teška kožna oboljenja pa čak i smrt.

Potpuna zabrana solarija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj problem pažnju šire australske javnosti dobio je nakon smrti Australke Claire Oliver iz Melbournea. Ona je od melanoma umrla u rujnu 2007. Tijekom borbe s bolešću zalagala se za potpunu zabranu uporabe solarija.

Pojedini predstavnici zdravstvene skrbi zalažu se za zabranu uporabe solarija za osobe mlađe od 18 godina, dok se drugi, potaknuti iskustvom Claire Oliver i ostalih pacijenata s teškim oboljenjima, zalažu za potpunu zabranu.

U prilog potpunoj zabrani ide i činjenica da se iz proračuna za zdravstvo godišnje izdvaja tri milijuna australskih dolara za liječenje pacijenata s kožnim oboljenjima uzrokovanih izlaganju solariju. Znanstvenici iz Australske agencije za nuklearnu sigurnost navode pak da je istraživanjima utvrđeno kako je intenzitet ultraljubičastog zračenja u većini solariji tri puta jači od intenziteta istog tog zračenja usred ljetnog dana u gradu Brisbaneu.

R.I.
 Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara