SOMALCI U KENIJI BIRAJU NOVOG PREDSJEDNIKA DRŽAVE

Novoustanovljeni somalijski parlament, koji iz sigurnosnih razloga zasjeda u susjednoj Keniji, u nedjelju je počeo proces izbora novog predsjednika Somalije, zemlje razjedinjene ratom koja više od desetljeća nema nikakvu središnju vlast.

Na nedjeljnim izborima, 28 kandidata - 27 muškaraca i žena - natječe se za položaj predsjednika države. Na popisu kandidata prvotno se nalazilo 60 imena, ali je on rapidno smanjen nakon što je zatražen ulog od 2000 američkih dolara za sudjelovanje na izborima.

Prije početka glasanja, za koje se očekuje da će trajati cijeli dan, svaki je zastupnik novog parlamenta položio prisegu i obvezao se da će poštivati rezultate izbora.

Prva zadaća novog predsjednika bit će izbor premijera, koji će zatim biti odgovoran za formiranje prijelazne vlade. Prvi izbori bi trebali biti održani u roku od pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odmetnuta sjeverna regija Somaliland ne sudjeluje u izborima za novog predsjednika Somalije.

Predsjednički izbori kulminacija su dugog i mukotrpnog mirovnog procesa koji se odvijao u Keniji. U siječnju ove godine, zaraćene somalijske frakcije, koje vladaju pojedinim dijelovima zemlje, potpisale su mirovni sporazum kojim je omogućeno stvaranje novog parlamenta i imenovanje zastupnika.

Somalija nema središnju vladu otkako je s vlasti zbačen predsjednik Mohammed Siad Barre 1991. godine. U proteklom razdoblju bilo je nekoliko pokušaja da se obnovi centralna uprava u zemlji, ali svi su neslavno propali.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara