Somalijska prijelazna vlada ponudila amnestiju poraženim islamistima

PRIJELAZNA federalna vlada Somalije je, dan nakon što su njene snage uz etiopsku podršku zauzele strateški važnu luku Kismayo, poraženim pripadnicima Unije islamskih sudova (UIC) ponudila amnestiju, odnosno dala rok od tri dana da predaju oružje.

Razlog za to je činjenica da je brzina UIC-ovog vojničkog kolapsa u cijelom nizu somalijskih gradova - uključujući i priijestolnicu Mogadisciu - ostavila cijeli niz zbunjenih pripadnika islamističke milicija, odnosno pristaša pokreta koji je Somaliju htio pretvoriti u državu temeljenu na šerijatskom pravu.

Neke od njih su intervjuriali zapadni novinari, a prema tim svjedočenjima, islamističkom pokretu su, pored etiopske vojne nadmoći, glave došli i "mangupi u vlastitim redovima", odnosno pohlepa, frakcijske borbe i nesloga po pitanju kako postići cilj koji je samo prije nekoliko tjedana izgledao na dohvat ruke - potpunu vlast nad Somalijom.

Pri tome se najčešće spominje Yusuf Mohammed Siad, ministar za sigurnosna pitanja UIC-a, koji je, za razliku od nekih umjerenih čelnika pokreta, inzistirao da se Baidoa - posljednje uporište prijelazne vlade - zauzme vojnim putem, umjesto pregovorima, čak i kada je postalo jasno da će to dovesti do sukoba s dobro naoružanom i iskusnom etiopskom vojskom.

Kada je rat izbio, Said je pozvao muslimanske borce iz cijelog svijeta da se pridruže džihadu protiv "etiopskog agresora", a svojim ljudima govorio da se bore do posljednjeg čovjeka. Međutim, kada je trebalo braniti Mogadisciu, Said je jednostavno pobjegao ostavivši pripadnike islamističke milicije na cjedilu.

Mnogi od njih se sada boje za život, dok njihovi sugrađani uživaju u odlasku u kino, gledanju televizije, igranju nogometa i žvakanju "khata" - svemu što je bilo zabranjeno temeljem UIC-ovog strogog tumačenja šerijatskog prava.

Od islamista građane Mogadisciua danas daleko više muči pomisao da bi klanovi i njihove milicije - od kojih su sačinjene snage prijelazne vlade - mogli ponovno započeti međusobne sukobe na ulicama i stvoriti anarhiju koju je privremeno bio zaustavio UIC. Dio građana je nervozan zbog nazočnosti etiopskih snaga koje, s obzirom na blisku i daleku prošlost, ne uživaju pretjeranu popularnost među somalijskim stanovništvom.

U međuvremenu međunarodnu zajednicu i susjedne afričke države, pogotovo Keniju, brine pomisao da bi UIC, čiji su se vođe navodno sklonili na poluotok Ras Kamboni na krajnjem jugoistoku Somalije, mogli započeti gerilsku kampanju nalik na talibane u Afganistanu.

Kenija se boji da bi islamisti mogli stvoriti baze na njenom teritoriju, pa je na sjever poslala dodatne vojne i policijske snage. One su nedavno uhitile desetak stranaca pod sumnjom da su izbjegli islamisti, među kojima je nekoliko Eritrejaca i dva kanadska državljana.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara