Somalijski islamisti bježe prema kenijskoj granici

USPRKOS najavama da će Kismayo, strateški važnu luku i svoje posljednje veliko uporište, braniti do smrti, pripadnici somalijske Unije islamskih sudova (UIC) su nakon kraćih borbi s etiopskim snagama započele povlačenje prema kenijskoj granici.

UIC, paravojna formacija kojoj je cilj pretvaranje Somalije u islamsku državu sa strogom primjenom šerijatskog prava, sredinom prošle godine je zauzeo glavni grad Mogadisciu, a potom u nezaustavljivom prodoru osvojio veći dio te istočnoafričke države.

UIC-ov uspjeh mnogi tumače time da je, poput talibana u Afganistanu 1990-ih, stanovništvu predstavljao jedinu kakvu-takvu čvrstu vlast i daleko bolju alternativu od anarhije zakrvljenih klanova.

Međutim, pokušaj UIC-a da iz grada Baidoe istjera tzv. prijelaznu federalnu vladu je doveo do intervencije od strane susjedne Etiopije, čija je vojska jedna od najbrojnijih, najopremljenijih i najiskusnijih na afričkom kontinentu.Nakon tjedan dana žestokih borbi oko Baidoe uslijedio je etiopski oklopni "blitzkreig" i potpuno rasulo u islamističkim redovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je i Mogadisciu predan bez borbe, ali se oko 3000 pripadnika UIC-a zareklo da će se u Kismayu boriti do smrti.

Jučer su zabilježene žestoke borbe između islamista i etiopskih snaga na prilazima Kismayu. Međutim, oko 50-ak pripadnika islamističke milicije u samom gradu je odbilo poziv da ode na frontu.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara