Sonja Antičević u New Yorku ima nećaka brokera

SONJA ANTIČEVIĆ, 63-godišnja Omišanka, koja se prošlog petka našla na udaru američke Komisije za zaštitu burzovnog poslovanja (USSEC), prije godinu dana sastala se u Salzburgu sa svojim nećakom Davidom Pajcinom koji živi u New Yorku, a po zanimanju je broker.

Novinari hrvatskih dnevnih listova uspjeli su pronaći osumnjičenu umirovljenicu, međutim 63-godišnja Sonja Antičević ne samo da nije zainteresirana davati izjave za medije, nego je vrlo nervozna i ljutita zbog situacije u kojoj se našla. Tako umirovljena Omišanka svojom šutnjom i nervozom cijelom slučaju daje dodatnu dozu intrige.

Jutarnji list piše kako se Antičević prošle godine u Salzburgu sastala sa svojim nećakom Pajcinom, a taj je podatak osobit zanimljiv jer se u tom gradu nalazi banka kod koje gđa. Antičević ima otvoren račun na koji je prebačen iznos od 870.000 dolara zarađenih od kupoprodaje Reebokovih dionica.

Na pitanje novinara 24sata upućeno osumnjičenoj 63-godišnjakinji, koje je glasilo "Imate li nećaka koji se bavi burzovnim mešetarenjem?", Antičević je samo odgovorila da će dobiti slom živaca i zalupila vratima. Građani Omiša, susjedi gospođe Antičević, s nevjericom su primili vijest o slučaju, te se slažu da nema šanse da se njihova susjeda bavi kupoprodajom dionica.

Glavno pitanje na koje odgovor traži američka Komisija za zaštitu burzovnog poslovanja jest, kako je došlo do kupoprodaje Reebokovih dionica u ključnom trenutku, tj. kako je Antičević ili netko na njezino ime, kupio opcije na kupnju dionica Reeboka dok se njihova vrijednost kretala oko 20 centa, a koja je porasla čak na 12 dolara nakon Adidasove kupovine Reeboka.

USSEC sumnja da je gđa. Antičević svome brokeru naložila kupnju opcija dionica Reeboka nakon što je nekako doznala "privilegiranu informaciju", tj. da će doći do prodaje tvrtke moćnom Adidasu. Budući da je s dionicama Reeboka trgovala po prvi put, "mešetarskoj policiji" je postalo zanimljivo otkud su procurile informacije koje su kupcu (Antičević) donijele zaradu od oko 2 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kraćem razgovoru za Index.hr, pravni savjetnik Zagrebačke burze Andrej Galogaža je potvrdio kako je trgovanje dionicama na osnovu privilegiranih informacija protuzakonito, kako u SAD-u tako i u Europi, a i u Hrvatskoj.

Privilegirane informacije su upravo ono za što se sumnja da je imala Antičević, odnosno osoba koja je koristila račun otvoren na njeno ime, jer se pretpostavlja kako 63-godišnjakinja nije ta koja je informacijom baratala niti na osnovu nje trgovala opcijama dionica Reeboka.

Koliko je poznato, Antičević je informatički nepismena, a sporna kupoprodaja je obavljena upravo putem Interneta.

Postoji također mogućnost, koja je vrlo vjerojatna, da je netko tko poznaje ili zna za Sonju Antičević otvorio račun ma njeno ime, sa ili bez njenog znanja ili pristanka, i njime se poslužio za obavljanje sporne transakcije.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun rekao je za Index.hr kako policija službeno nije zaprimila nikakav zahtjev iz SAD-a vezan za slučaj, a on sam je o svemu upoznat samo iz dnevnog tiska čije napise MUP službeno ne komentira.

(Foto: 24sata)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara