Sotheby´s: Suvremena umjetnost ne prodaje se dobro

UZ NEKOLIKO iznimki, suvremena umjetnička djela na nedavnoj aukciji u Sothebysu postigla su vrlo skromne cijene.

85 posto od 44 djela umjetnika poput Jacksona Pollocka, Andyja Warhola i Marka Rothka pronašlo je kupce, no zarađeno je samo 74 posto od procijenjenog prije aukcije - umjesto 33,7 do 46,7 milijuna dolara, zarada je bila 27,3 milijuna s provizijom.

Najveće razočaranje bilo je što se nije prodalo najskuplje djelo na aukciji, velika skulptura "Minutiae" Roberta Rauschenberga.

Sothebys je čak objavio katalog s 50 stranica u cijelosti posvećen tom djelu, procijenjenom između šest i osam milijuna dolara.

Nije se prodalo i nekoliko Warholovih djela, zbog čega je povjesničarka umjetnosti u Sothebysu izjavila da će tržište djela pokojnog umjetnika, koje je vrhunac imalo prije godinu-dvije, morati biti ponovno vrednovano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pri vrhu po prodaji su Pollockova slika "Number 17, 1949" - prodana je za 5,27 milijuna, čime je nadmašila procjenu od pet milijuna. Drugo po redu je Warholovo djelo "Four foot flowers" - prodano za 2,13 milijuna (mislilo se da će dobiti dva milijuna).

Čelnik Sothebysa za suvremenu umjetnost rekao je nakon aukcije da je razlog lošoj prodaji što kupci traže sigurnost, a i kupnja putem institucija, primjerice muzeja, pala je u posljednjih 18 mjeseci. To je vjerojatno i razlog zašto se Rauschenberg nije prodao.

Proljetne aukcije zaokružuje aukcija u Christiesu. Procjenjuje se da će zarada na djelima s te aukcije, među ostalima Rothka, Franka Stelle i Warhola, iznositi 12 milijuna dolara.

(Hina) ag bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara