Sovjetski disidenti o Havelu koji odlazi s predsjedničke dužnosti

BIVŠI sovjetski disidenti iskazali su divljenje češkome predsjedniku Vaclavu Havelu, ´jedinstvenoj ličnosti´ i ´primjeru čestitosti´ koji 2. veljače napušta svoj predsjednički položaj, doznaje se  iz teksta objavljenog u dnevnom listu Vremja Novosti.

´Sreća je poznavati ga. Za mene će ostati primjer čestitosti´, izjavila je Larisa Bogoraz, jedna od desetoro sovjetskih disidenata koji su nakon sovjetske invazije na tadašnju Čehoslovačku 1968. godine prosvjedovali na Crvenom trgu.

´Nisam si mogla zamisliti da jedan političar može biti kao on: tako kultiviran, široka duha... sa zanimanje za kulturu, filozofiju, etiku, područjima nespojivim s politikom´, dodala je Bogoraz koja je nakon izbora Havela za predsjednika 1989. godine bila pozvana u Prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljudmila Aleksejeva, predsjednica moskovske udruge Helsinki, izjavila je da je ´Havel dokazao da politika može biti moralna´.

Šezedesetšestogodišnji Havel, koji odrađuje svoj drugi predsjednički mandat, narušenog je zdravlja. S čela češke države odlazi 2. veljače, a parlament nije u srijedu uspio izabrati njegova nasljednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara