S&P: Zbog dužničke krize moguće je snižavanje kreditnih rejtinga svih zemalja eurozone

Ilustracija: AFP

AGENCIJA za kreditne rejtinge Standard & Poor's je gotovo sve zemlje eurozone, uključujući i Njemačku te Francusku, stavila pod "posebnu prismotru" zbog straha od dužničke krize.

To znači kako šest zemalja sa najvišim rejtingom, AAA, ima 50 posto šanse da ostanu bez njega. Vijest je iznenadila ulagače te srušila vrijednost dionica na burzama i eura.

Eurozona uvodi kazne za članice sa previsokim deficitom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuska i Njemačka su odgovorile kazavši da će se izmjenama europskih ugovora uvesti ponovno upravljanje eurozonom. Tvrde kako im je prioritet progurati prijedloge za reforme. Detalji tih reformi još nisu objavljeni pa ostale države ne žele reći da li ih podržavaju sve dok ih ne vide.

S&P je povukao potez nakon razgovora francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel u Parizu. Njih dvoje su kazali da će 17 članica eurozone imati teže provjere proračuna te će se uvesti kazne za one sa prevelikim deficitom. Novi ugovor, koji bi trebao biti završen do ožujka, treba osigurati da se ovakva kriza više nikada ne dogodi.

Rejtinzi bi mogli pasti u roku od tri mjeseca

S&P je jučer objavio kako je dugoročne rejtinge 15 država eurozone stavio pod nadzor "zbog negativnih implikacija". Zbog toga su ugroženi kreditni rejtinzi svih zemalja eurozone. Takva objava znači da bi rejtinzi mogli pasti u roku tri mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara