Spajaju se Croatia osiguranje i HPB?

NAKON ŠTO Vladi nije uspio plan da Croatia Osiguranje i Hrvatska poštanska banka kupe Splitsku banku, najveće hrvatsko osiguravatsljsko društvo i banka u vlasništvu države trebali bi se udružiti u jaku financijsku grupu. Do sada se spajanje osiguranja i banaka  pokazalo kao dobro rješenje te se takvo objedinjavanje smatra budućnošću.

Kako Sanader i njegov gospodarski tim u Vladi žele snažnu hrvatsku financijsku grupaciju, kako doznaje Jutarnji list, planira se udruživanje Croatia osiguranja i HPB koji bi trebali postati respektabilni igrači na domaćem financijskom tržištu.

Kada se stvori nova tvrtka ići će se u njezinu dokapitalizaciju. U partnerstvo s državom bit će pozvani jaki privatni hrvatski investitori a predvodit će ih Adris grupa uz pratnju Agrokora i Podravke, a mogli bi se pridružiti Kraš, Gavrilović i drugi. U toj dokapitalizaciji privatnici bi uložili gotov novac i stekli većinski 51 posto vlasništva, dok bi država zadržala 49 posto tvrtke majke. U posljednjoj, trećoj fazi, država bi dio svojih dionica ponudila javnom ponudom (IPO) na burzi, a dio bi možda i zadržala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova opcija omogućila bi državi da Crkvi isplati dio duga koji je nemoguće vratiti u naturi,  a moguće je da Crkva prihvati manjinski paket i postane dioničar kao što je jednom davno u povijesti CO-a to već bio slučaj.

Po tržišnoj kapitalizaciji CO vrijedi 1,8 milijardi kuna, a država u tim svim dionicama drži udjel od 80-tak posto. Vrijednost HPB-a nije poznata, a vjerojatno će se izračunati po vrijednosti iz knjiga umnoženoj sa faktorom tri. Za sad nije poznato hoće li se  HPB spojiti s Croatia bankom, što bi dodatno povećalo vrijednost nove tvrtke.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara