Spajanje ministarstava stručnjaci smatraju pogrešnim potezom

ZAMOLJEN da komentira odluku predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice da se resori vanjske politike i europskih integracija spoje u jedno ministarstvo, direktor Instituta za međunarodne odnose (IMO), dr. Mladen Staničić, kazao je kako to nije dobro iz više razloga.

Najprije zato što je Ministarstvo europskih integracija do sada dobro funkcioniralo te da bi njegova relativizacija mogla biti loše protumačena u Bruxellesu, to jest, kao aktivnost koja Hrvatskoj i nije tako važna. Drugim riječima, da europske integracije nisu našoj vlasti toliko važne koliko Sanaderova Vlada europskim partnerima govori da jesu. Staničić je dodao da bi se odluka mogla protumačiti i kao manjak kadrova u vladajućoj stranci.

Bivša pomoćnica ministrice europskih integracija i sadašnja voditeljica odjela za europske integracije u IMO, dr. Višnja Samardžija, smatra da je ministarstvo europskih integracija u jednoj svojoj fazi jako dobro funkcioniralo, međutim kod spajanja ministarstava treba razlučiti dvije nadležnosti: poslove prema vani koje vodi MVP i poslove na unutarnjem planu koje vodi MEI.

Ona smatra da je najbolje rješenje poslove koordinacije aktivnosti raznih ministarstava, što je posao MEI dati posebnom uredu koji će raditi za kabinet premijera kao što je bilo na početku. Dr. Samardžija nije krila svoju skepsu nad predloženim rješenjem, te dodala da je trenutak za najavljenu promjenu vrlo osjetljiv s obzirom na mogućnost početka pregovora s Europskom komisijom.

Bivši ministar vanjskih poslova i saborski zastupnik SDP-a Tonino Picula je rekao da se radi o posljedice nedostatka kako kadrova HDZ-a tako i kreativnosti na području vanjske politike. Picula smatra da ima razloga da resori budu odvojeni, te da se spajaju zbog nagomilavanje problema u komunikacije Hrvatske sa svijetom koje HDZ ne zna riješiti. On misli da će se spajanjem ući u jednu vrstu neizvjesnosti te je izrazio sumnju u mogućnosti poboljšanja komunikacije prema Bruxellesu. Dodao je da je odluka trebala biti donesena u mirnijoj situaciji a ne tako da u europskim metropolama bude protumačena kao način rješavanje unutarnjih političkih problema i kadrovskih nedostataka. Picula je najavio mogućnost da SDP ne podrži rješenje ukoliko ga HDZ ne obrazloži na kvalitetan način i dokaže da su sve pripreme za spajanje resora napravljeni dodajući da ga obrazloženje koje je za sada ponudio dr. Sanader ne zadovoljava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić je rekla da je odluka HDZ-a rezultat kadrovskih problema te da će, po svemu sudeći, gospođa Kolinda Grabar Kitarović vanjske poslove voditi samo nominalno, ali da će tu odgovornost na sebe preuzeti sam premijer Sanader. Navodeći da u načelu opozicija ne glasa za Vladu, dr. Pusić je dodala da je predloženo rješenje iz perspektive siromaštva HDZ-ovskih kadrova najmanje loš. Nju zapravo brine da će MEI-u, koje po njenom mišljenju bilo dobro i moderno organizirano ministarstvo, prijeti opasnost od kvarenja u kombinaciji sa puno većim ali puno slabije organiziranim MVP-om.

Izvor blizak Predsjedniku Republike je rekao da ne vjeruje u uspješno stvaranje megaministarstva te da će odluka biti shvaćena u Bruxellesu kao znak slabosti pa čak i neozbiljnosti hrvatske vanjske politike.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara