Španjolska će ipak prodati zrakoplove Chavezu

NEKAKO baš u vrijeme kada su SAD započele agresivnu kampanju širenja demokracije i drugih oblika američkog načina života po Bliskom istoku, američke pozicije su ozbiljno načete u regiji koje su sve donedavno Amerikanci smatrali vlastitim dvorištem - Latinskoj Americi.

Negdašnji pouzdani američki sateliti poput Brazila, Urugvaja ili Bolivije za čelnike imaju ljevičare koji koriste svaku priliku da SAD optuže za siromaštvo i druga zla u suvremenom svijetu.

Taj je trend još 1998. godine započeo Hugo Chavez, ljevičarski predsjednik Venezuele. Koristeći svoju enormnu popularnost među venezuelanskom sirotinjom, kao i naftne resurse svoje zemlje, postao je prvi latinoamerički čelnik koji je sebi dozvolio luksuz da se otvoreno suprotstavlja američkim vladama, pa čak i stvara formalno savezništvo s Fidelom Castrom, kubanskim komunističkim čelnikom.

Ono što je u prošlosti znalo biti povodom vojnih pučeva, pa i američkih vojnih intervencija, ovaj put je prošlo nekažnjeno. Chavez je preživio medijske harange, štrajkove, demonstracije, pa čak i prvi pokušaj državnog udara u 21. stoljeću.

Sve to, naravno, ne znači da bi se trebao previše opustiti, pa je njegova vlada prošle godine odlučila dio prihoda od prodaje nafte uložiti u modernizaciju oružanih snaga. U prošlosti se Venezuela po tom pitanju oslanjala na SAD, ali sada je mala vjerojatnost da bi američka vlada dozvolila prodaju oružja i druge suvremene opreme režimu čijeg čelnika redovno opisuje kao "autokrata"i "izvor nestabilnosti u regiji".

No, to nije previše zabrinulo Chaveza. 100.000 suvremenih automatskih pušaka je kupljeno u Rusiji, dok je sa Španjolskom sklopljen 2 milijarde američkih dolara vrijedan ugovor o prodaji četiri korvete, četiri patrolna broda, 10 transportnih zrakoplova i 2 suvremena patrolnih zrakoplova tipa "CN-235". Sličan sporazum postoji s Brazilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prije isporuke španjolskih zrakoplova se umiješala američka vlada, navodeći kako se u zrakoplovima nalazi suvremena američka tehnologija čija je prodaja trećim stranama bez američke dozvole zabranjena međunarodnim sporazumima.

Taj je potez Chavez nazvao dokazom "stravičnog američkog imperijalizma" i rekao "kako će se napad na Venezuelu razbiti o bedem istine i morala".

Španjolska, čiji je socijalistički premijer Zapatero odlukom o povlačenju iz Iraka već bio pokazao da ne voli plesati po Bushovom diktatu, je danas izjavila kako će zrakoplovi ipak biti prodani, samo bez spornih dijelova za koje će se pronaći adekvatna zamjena.

U međuvremenu je brazilski ministar Celso Amorim izjavio kako "postoje naznake" da će američka vlada diplomatskim manevrima pokušati zaustaviti i prodaju brazilskih zrakoplova Venezueli.

(D.A.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara