Španjolska će povećati broj vojnika u Afganistanu i na Haitiju

ŠPANJOLSKI parlament u utorak je velikom većinom potvrdio vladin prijedlog da se poveća broj španjolskih vojnika u Afganistanu na 1.040, te da se pošalje 110 policajaca na Haiti, javljaju španjolski mediji.

Ovo je bio prvi put da je španjolska vlada zatražila odobrenje parlamenta za odluku oko slanja vojnika u strane zone sukoba, kaže se u medijskim izvješćima.

Socijalistički premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero obećao je da će učiniti obveznim da parlament ubuduće ratificira takve odluke. Zanijekao je da je htio povući 1.300 španjolskih vojnika iz iraka. No, ustvrdio je da će Španjolska sudjelovati samo u multilateralnim vojnim operacijama podržanim od strane međunarodnih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Parlament je podržao prijedlog slanja dodatnih vojnika u Afganistan sa 302 glasa za i 10 glasova protiv, a onaj za Haiti sa 307 glasova za i samo tri glasa protiv.

Španjolska u Afganistanu trenutno ima oko 140 vojnika u sklopu NATO-ove međunarodne misije ISAF.

Oko polovine novih vojnika ostat će u Afganistanu samo tri mjeseca kako bi potpomogli odvijanje izbornog procesa predviđenog za jesen. većina španjolskih vojnika bit će smješteno u glavnom gradu Kabulu.

Španjolska će poslati i kontigent paravojne Civilne garde na Haiti kako bi pomogle Latinoameričkim snagama Ujedinjenih naroda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara