Španjolska odobrila kontroverzni plan za homoseksualne brakove

ŠPANJOLSKA vlada u četvrtak je odobrila nacrt zakona kojim će, ako bude usvojen, Španjolska postati treća zemlja koja će homoseksualnim brakovima davati ista prava koja imaju i heteroseksualni brakovi.

Nacrt tog zakona u potpunosti izjednačuje homoseksualne i heteroseksualne brakove i to u pitanjima poput mirovina, nasljedstva i razvoda braka. Homoseksualni supružnici tako će moći i usvojiti dijete. Pravo na usvajanje do sada su imali samo homoseksualni parovi u Nizozemskoj.

Nacrt zakona uskoro će se naći pred zastupnicima španjolskog parlamenta, a analitičari smatraju da će biti i usvojen. Očekuje se da će zakon stupiti na snagu u proljeće, što će desecima tisuća homoseksualnih parova omogućiti da svoje veze ozakone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Homoseksualnost je u Španjolskoj bila zabranjena tijekom vladavine Francisca Franca (1939-1975.).

Španjolska katolička crkva pokrenula je oštru kampanju protiv ovog zakona, opisujući homoseksualnost kao "nasljedno loše ponašanje".

Prema ispitivanjima javnog mišljenja, dvije trećine Španjolaca podržava homoseksualne brakove.

Većina zapadnoeuropskih država priznaje neke oblike homoseksualnih zajednica, ali im ne daje pravo na brak. Samo Nizozemska, Belgija, neke kanadske pokrajine i američka savezna država Massachusetts legalizirali su homoseksualne brakove.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara