Španjolska odobrila strože kazne za nasilje u obitelji

ŠPANJOLSKI je parlament jednoglasno odobrio sveobuhvatan zakon protiv nasilja u obitelji uz strože kazne za muškarce nego za žene za iste prijestupe, objavili su u četvrtak mediji.

Zakon usvojen u srijedu prijeti zatvorskom kaznom od dvije do pet godina za nasilnoga muškarca, a od šest mjeseci do tri godine za nasilnu ženu. Za žene su predviđene blaže kazne i za izazivanje lakših tjelesnih ili psiholoških trauma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konzervativna oporba kaže da taj zakon diskriminira muškarce i da bi se strože kazne morale odnositi i na žene koje zlostavljaju "osobito ranjive" muškarce.

Socijalistička vlada kaže da je žensko nasilje u kući rijetko i često samoobrambeno. "Kad je nejednakost velika, nužno je neku jednakost stvoriti poduzimanjem jednostrane akcije", objasnio je ministar rada Jesus Caldera.

Premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero opisao je taj zakon kao "žensku pobjedu", a zamjenica premijera Maria Tereza Fernandez de la Vega rekla je da se njime Španjolska svrstava među najprogresivnije europske zemlje u borbi protiv obiteljskog nasilja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara