Španjolska oslobodila osumnjičene teroriste

ŠPANJOLSKI sudac Guillermo Ruiz Polanco pustio je na slobodu sedmoricu od ukupno 16 navodnih terorista al Qaide optuženih da su povezani s Irakom nakon što se utvrdilo da su kod njih pronađene i zaplijenjene kemikalije neškodljive, navodi se u petak u medijskim izvješćima.

Sedmorica optuženih oslobođena su u četvrtak kasno navečer pod uvjetom da se redovno javljaju u policiju. Preostala devetorica ostala su u pritvoru dok se saslušanje nastavlja.

Ukupno 16 Alžiraca i Marokanaca uhićeno je u siječnju u istočnoj regiji Kataloniji. Policija je zaplijenila kemikalije za koje se smatralo da sadržavaju smrtonosni otrov ricin i sastojke antraksa.

Optuženi su tvrdili da su te kemikalije deterdženti i začini, a laboratorijski testovi su potvrdili da su neškodljivi.

Optužene se sumnjičilo da su povezani s Abu Mussafom al-Zarqawijem, vodećim aktivistom al Qaide i navodnim štićenikom Iraka. Također se vjerovalo da su u kontaktu s teroristima u Francuskoj koji su namjeravali napasti strasbouršku katedralu 2000.

Španjolski premijer Jose Maria Aznar koristio je ta uhićenja kao dokaz za opravdavanje rata protiv Iraka, a američki državni tajnik Colin Powell također je spominjao "španjolsku ćeliju" al Qaide u kontekstu mogućih veza s Irakom.

(Hina) kga rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara