Španjolska ozakonila homoseksualne brakove unatoč protivljenju Crkve

DONJI dom španjolskog parlamenta prihvatio je u četvrtak prijedlog zakona koji legalizira brakove između homoseksualaca, što će vjerovatno izazvati bijes Crkve koja je upravo dobila novog konzervativnog papu, ocjenjuje Reuters.

Prepuna galerija za javnost odluku je pozdravila s oduševljenjem. "Nije pravedno da ste zbog ljubavi građanin drugog reda", rekla je socijalistička zastupnica Carmen Monton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Socijalistički španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero uživa veliku potporu, kako u parlamentu tako i u javnosti, za tu reformu kojom će Španjolska postati tek treća europska zemlja koja je legalizirala homoseksualne brakove.

Rimokatolička crkva u Španjolskoj prijedlog zakona dočekala je, međutim, s ogorčenjem, a njime sigurno neće biti zadovoljan ni konzervativni njemački kardinal Joseph Ratzinger, izabran u utorak za papu Benedikta XVI.

Prijedlog zakona još mora proći Senat i posljednje čitanje u donjem domu, no u tome se ne očekuju nikakvi problemi. Protivljenje su najavili samo konzervativna oporbena Narodna stranka i jedna kršćansko-demokratska stranka iz Katalonije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara