Španjolska tone sve dublje: Zaduženost na rekordnoj razini

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

STANJE u španjolskim državnim financijama i financijske teškoće banaka izazvale su novi skok troškova zaduživanja u Španjolskoj te su oni na novoj rekordnoj razini. Razlika u stopama prinosa između njemačkih i španjolskih državnih obveznica za ulagače je jasan pokazatelj da je španjolski dug sve rizičniji. Razlika je povećana dan nakon što je Europska unija upozorila Španjolsku da će morati provesti dodatne mjere štednje kako bi ispunila ciljano smanjenje deficita sa 11,2 posto BDP-a u 2009. na tri posto u 2013.

Španjolska je već nekoliko mjeseci pod povećalom zbog straha da krene putem Grčke koja je bila prisiljena tražiti paket pomoći od EU-a i MMF-a, jer se zbog visokih kamatnih stopa više nije mogla zaduživati na kreditnim tržištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska se vlada danas sprema odobriti dugo očekivani plan reformi tržišta rada koje bi trebale potaknuti kompanije na pojačano zapošljavanje, kako bi se snizila 20-postotna stopa nezaposlenosti u zemlji koja je netom iskoračila iz gotovo dvogodišnje recesije. Istovremeno, sindikati najavljuju veliki jesenski štrajk.

Guverner španjolske središnje banke najavio je da će uskoro objaviti rezultate izdržljivosti španjolskih banaka, čime bi se tržište umirilo kad je riječ o njihovoj solventnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara