Španjolska u strahu zbog velike bijele psine, zaštićene vrste u Hrvatskoj

Španjolska u strahu zbog velike bijele psine, zaštićene vrste u Hrvatskoj

MILIJUNI turista koji se trenutno odmaraju na španjolskoj obali upozoreni su da "pripaze" jer je u blizini obale viđena velika bijela psina. Lokalno stanovništvo strahuje da bi ih moglo biti i više, prenosi Daily Star.

Veliku bijelu psinu, dužu od 3,65 metara, uočio je jedan od prestravljenih lokalnih ribara. Za pojavu morskih pasa blizu obale najviše se krivi toplotni val, zbog kojeg su se obali približile i meduze kojima se morski psi hrane.

Luis Sanchez, 46-godišnji ribar iz Valencie, rekao je kako je ovo prvi put da je ugledao morskog psa u više od 20 godina koliko se bavi ribarskim poslom.

"Iskočio sam iz vlastite kože kad sam ga ugledao na udaljenosti od nekih 30-ak metara. Kružio je uokolo oko tri minute, a onda sam ga izgubio iz vida. Srce mi je udaralo kao nikada do sad. Bio sam prestravljen iako sam se nalazio na brodu", rekao je Sanchez, uvjeren da je ugledao veliku bijelu psinu.

Do sada su u Španjolskoj zabilježena četiri napada, većinom 1993. godine. Mrtvu veliku bijelu psinu more je 1985. godine u Kataloniji izbacilo na obalu. Lokalne vlasti šute o tome u strahu od gubitka turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je velika bijela psina zaštićena životinjska vrsta

Duž mediteranske obale je zabilježeno više od 60 napada morskih pasa. Prema pisanju Daily Stara, osim zatopljenja koje pogoduje sve većem broju morskih pasa, koji vole toplije more, "konzervativni potezi Vlada također omogućavaju sve veći rast njihova broja u Mediteranu".

"I dok su velike bijele psine i ostali morski psi ubojice gotovo istrijebljeni u Mediteranu, od strane ribara iz zemalja s područja bivše Jugoslavije, novi zakoni u Hrvatskoj su ih proglasili zaštićenom životinjskom vrstom u cilju da se njihov broj poveća", piše Daily Star.

Naime, Hrvatska je potpisnica Barcelonske konvencije, prema kojoj su velika bijela psina, gorostasna psina i velika manta "strogo zaštićene vrste u Mediteranu".

I.M.
Foto: Worldwildlife.org

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara