Španjolski biskup pri Vatikanu protiv uporabe prezervativa

ŠPANJOLSKI biskup Jose Luis Redrado Marchite, tajnik vatikanskog Pontifikalnog vijeća za zdravstvo, u srijedu je za agenciju France presse izjavio kako sumnja da se španjolska Katolička crkva izjasnila za upotrebu prezervativa kao sredstva za zaštitu od AIDS-a te se i osobno izjasnio protiv njegove uporabe, nazvavši ga "sredstvom koji moral katoličkih vjernika osuđuje".

Službeni vatikanski izvori izvijestili su kako u pogledu ove izjave španjolskog biskupa Vatikan nije predvidio komentar.

"Postoji 40, znanstveno dokazanih, različitih načina zaštite od AIDS-a. Prezervativ je samo jedan od njih. Pretpostavljam da je glasnogovornik španjolske biskupske konferencije otac Juan Antonio Martines Camino u utorak i to spomenuo", rekao je monsinjor Redrado Marchite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pravi katolik treba slušati svoju savjest i uzdati se u svoju vjeru te odbaciti korištenje prezervativa, sredstvo što ga katolički moral osuđuje", smatra Redrado Marchite.

On je izjavio kako još nije uspio kontaktirati sve dužnosnike španjolske Crkve nakon izjave njezina glasnogovornika Martineza Camina, koji je jučer izjavio kako "prezervativ ima mjesto u široj strategiji suzbijanja AIDS-a utemeljenoj ponajprije na vjernosti i apstinenciji od seksa".

Španjolski list El Pais u srijedu piše kako je to "prvi put da jedan predstavnik španjolske Katoličke crkve jasno zagovara upotrebu prezervativa".

Službeni Vatikan zauzima se za zabranu uporabe kondoma, jer ga smatra oblikom kontracepcije i drži da je apstinencija, čak i među bračnim parovima, najbolji način za sprječavanje širenja AIDS-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara