Španjolski kralj na udaru kritika bez presedana zbog Iraka

IRAČKI je rat pokrenuo kritike bez presedana na račun španjolskog kralja Juana Carlosa, kojeg je glasnogovornik baskijske vladajuće stranke Inaki Anasagasti nazvao pukim "simbolom" zbog njegove "šutnje", objavili su mediji u srijedu.

Vlada je ostavila kralja po strani, tretirajući ga "simbolom koji je dobar samo za inauguracije", rekao je u utorak glasnogovornik Baskijske nacionalističke stranke (PNV) u regionalnom parlamentu.

Kralj slijedi vladine upute "slovo po slovo" ostajući nepristupačan i ignorirajaući masivne antiratne skupove, optužio je Anasagasti.

"To da je on kralj svih Španjolaca samo je retorika, prazna i lažna", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci se ne mogu sjetiti da su ikad čuli takve otrovne salve na račun popularnog kralja, komentirao je dnevnik El Pais.

Neki su komentatori izrazili žaljenje zbog, kako oni to vide, odsutnosti kralja u iračkom ratu, i pozvali su ga da posreduje između konzervativaca premijera Josea Marie Aznara i oporbe koja se protivi sudjelovanju Španjolske u ratu.

Kralj se nedavno oglasio izražavajući nadu da će rat uskoro završiti. Pritom je pozvao strane da pokrenu dijalog. Anasagasti je odbacio njegovu izjavu kao "potpuno praznu retoriku" i "licemjerstvo".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara