Španjolski sudac traži od vlade objašnjenja o potonuću Prestigea

ŠPANJOLSKI sudac zadužen za jedinu tužbu podnesenu u vezi s postupkom oko broda Prestige zatražio je od vlasti tehničke dokumente koji pokazuju kako je ona postupala nakon tragedije liberijskog tankera, javlja u utorak radio Cadena Ser.

Sudac Javier Collazo Lugo zatržio je od središnje vlade u Galiciji i od kapetanije La Corune (Korunja) da mu dostavi izvješća na temelju kojih je donesena sporna odluka da se unesrećeni tanker odvuče na pučinu umjesto da se zatvori u malu lučicu i ondje u sigurnosti isprazni mazut iz njegovih spremišta.

Sudac je također zatražio da mu se dostavi tehnička ekspertiza, ´ako ona postoji´, o opasnostima koje nastaju nakon odvlačenja broda na otvoreno more.

Vlasti trebaju također dostaviti podatke jesu li zatražile studije o hipotezi da se mazut s unesrećenog broda prebaci u spremišta nekog drugog broda.

Konačno zatražene su i informacije kakve su mjere poduzete u borbi protiv zagađenosti mora.

Činjenicu da je sudac podnio te zahtjeve, španjolski mediji tumače da sud procjenjuje mogućim kako postoji odgovornosti vlasti za katastrofu.

Kapetan Prestigea, Grk Apostolos Mangouras (68), u pritvoru je od 17. studenoga, optužen za nesuradnju sa službama sigurnosti i za prekršaj zagađenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara