Španjolskoj i Portugalu prijete mjere zbog proračunskog deficita

Španjolskoj i Portugalu prijete mjere zbog proračunskog deficita

Foto: Hina

MINISTRI financija eurozone trebali bi u utorak podržati zaključke Europske komisije da Španjolska i Portugal nisu poduzele učinkovite mjere kako bi svoje proračunske deficite svele u dopuštene okvire, čime se otvara put mogućim sankcijama.

"Izražena je snažna potpora preporukama Europske komisije", izjavio je nakon sastanka euroskupine Jeroen Dijsselbloem, predsjednik toga tijela koje okuplja ministre financija eurozone.

Ako ministri financija eurozone prihvate u utorak u okviru sastanka Vijeća za ekonomske i financije poslove (ECOFIN) preporuke Europske komisije, onda počinje teći rok od 20 dana unutar kojih će Europska komisija razmatrati prijedloge mogućih sankcije protiv dviju zemalja, pojasnio je povjerenik za financijska pitanja Pierre Moscovici. NIkada do sada nije pokrenut postupak za sankcioniranje država članica eurozone zbog nepoduzimanja mjera za obuzdavanje proračunskog deficita.

Prijedloge Komisije moraju prihvatiti države članice da bi stupili na snagu. Kazna može najviše iznositi do 0,2 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenik Moscovici je rekao da će sada započeti dijalog s ministrima financija Španjolske i Portugala kako bi se vidjelo što namjeravaju poduzeti kako bi popravili svoje proračunske situacije.

Španjolska je prošle godine imala proračunski deficit od 5 posto BDP-a, što je daleko iznad dopuštenog limita od tri posto BDP-a. Po projekcijama Europske komisije koje su prihvaćene u Vijeću EU-a, španjolski deficit prošle je godine trebao biti smanjen na 4,2 posto.

Situacija je utoliko složenija što Španjolska već dulje vrijeme ne uspijeva formirati vladu.

Portugal je prošle godine imao deficit od 4,4 posto, dok je prema projekcijama Komisije trebao biti smanjen ispod tri posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara