Spašen Nijemac koji je nestao kod Senja, spasitelji još traže 4 kajakaša nestala u moru kod Splita

Spašen Nijemac koji je nestao kod Senja, spasitelji još traže 4 kajakaša nestala u moru kod Splita

Foto: Hina

TIJEKOM dana u senjskom akvatoriju trajala je opsežna koordinirana potraga za nestalim njemačkim državljaninom kojega je na manjoj brodici bura otpuhala prema otoku Pagu, gdje je i spašen kasno popodne, a u splitskom akvatoriju od ranog poslijepodneva traga se za četvero kajakaša koje je bura otpuhala s gradske plaže u smjeru Splitskih vrata, priopćilo je navečer Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastukture  (MPPI).

MPPI primio je tijekom dana izvještaj Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o dvjema koordiniranim opsežnim potražno-spasilačkim akcijama na senjskome, splitskome i zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe.

Riječki MRCC primio je u 5,15 sati od Županijskoga dojavnog centra 112 u Gospiću dojavu mještanina Nove Cesarice o nestanku njegova gosta, njemačkog državljanina (1972.) koji je isplovio manjim gliserom. Jaki udari bure odbacili su ga prema otoku Pagu, a senjska Lučka kapetanija pokrenula je akciju traganja u koordinaciji s pomorskom policijom.  Zbog sumnje da se nasukao, u kopnenu potragu na Pagu uključili su se pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz Gospića, koji su do kasno poslijepodne pretraživali pašku obalu, nasuprot Novoj Cesarici. U potragu je uključen i zrakoplov pilatus iznad Podvelebitskog kanala i sjeverne obale otoga Paga. Zbog jačanja bure, oko 14 sati prekinuta je potraga zrakoplovom te je nastavljena morem i kopnom, a zbog orkanskih udara bure, riječki MRCC prekinuo je i kopnenu i morsku akciju. Oko 17 sati nastavljena je kopnena potraga te su pripadnici gospićkoga HGSS-a u 19 javili da su pronašli nestaloga njemačkog državljanina na kopnu nedaleko od Vele Luke na otoku Pagu. Spašenog Nijemca pregledao je liječnik te je na sigurnome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 14,25 sati MRCC-u je dojavljeno o dva kajaka s četiri člana koja nekontrolirano plutaju nošeni udarima bure oko pola nautičke milje ispred gradske lučice Zente u Splitu u smjeru Splitskih vrata, o čemu su obaviještene splitska Lučka kapetanija i Lučka ispostava Milna. U 15,25 središnjica je od Oružanih snaga RH zatražila da se u potragu uključi helikopter koji zbog lošeg vremena nije mogao poletjeti. U akciju se uključilo i plovilo Pomorske policije iz Splita, a sve sudionike u pomorskom prometu na tom području obalne radijske postaje obavijestile su o nestalim kajakašima. Kopnena policijska ophodnja u 16,50 sati javila je u središnjicu da je pronašla napušteni kajak na splitskoj gradskoj plaži Bačvicama, no budući da nije moguće potvrditi odgovara li on nestalome, potraga se nastavlja duž obale te morem od lučice Zente prema Splitskim vratima.

Riječki MRCC primio je tijekom dana mnogo dojava o brodicama bez posade, otrgnutim s veza zbog jake bure, te o nekoliko manjih akcija traganja u ovlasti lučkih ispostava duž obale.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara