Spašeni britanski speleolozi

ŠESTORICU britanskih speleologa, koji su tjedan dana bili zarobljeni u jednoj spilji u središnjem Meksiku, spasila su u četvrtak dvojica britanskih ronilaca, vodeći jednog po jednog kroz potopljene tunele do otvora spilje.

Spelolozi, svi pripadnici britanske vojske, nađeni su u dobrom zdravlju ali su ipak odvedeni u vojnu bolnicu u gradu Puebla.

Nalazili su se na ekspediciji u spiljskom sustavu Alpazat, u Cuetzalanu u državi Puebla. Zarobljeni su 18. ožujka unutar dugačke spilje kada je, nakon obilne kiše, poplavljen jedan od tunela, što im je onemogućilo povratak.

Prvotno su zarobljeni speleolozi odbili pomoć meksičkih spasilačkih ekipa, inzistirajući na dolasku britanskih ronilaca, posebno uvježbanih za spiljsko ronjenje, no kasnije su pristali na zajedničku akciju spašavanja.

Speleolozi su čekali na spašavanje u suhom dijelu spilje, opskrbljeni hranom, vodom i kisikom, a satelitskim telefonima komunicirali su s 10 članova ekspedicije koji su se nalazili izvan spilje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok oni nisu bili u velikoj opasnosti, njihova ekspedicija izazvala je diplomatske trzavice, jer su vojni speleolozi ušli u Meksiko s turističkim vizama.

Meksiko je u srijedu uputio prosvjednu diplomatsku notu i zatražio britansko objašnjenje o misiji, pitajući zašto su vojni speleolozi istraživali spilju u Meksiku. U noti je Meksiko izrazio "duboku zabrinutost" nad činjenicom da su speleolozi ušli u zemlju ne navodeći da su u znanstvenoj misiji.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da su speleolozi jednostavno bili u avanturističkoj ekspediciji, bez vojnog cilja. Britansko veleposlanstvo je objasnilo kako je cilj misije bila izrada zemljovida spiljskog sustava u Cuetzalanu.

Spašene britanske speleologe ipak će ispitati meksičke imigracijske vlasti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara