Spašeno 6 kineskih rudara, privedeni osumnjičeni za ubojstvo novinara koji je istraživao ilegalne rudnike

IZ KINESKOG rudnika u kojem se u srijedu dogodila nesreća, spašeno je šest rudara, dok sudbina njihovih preostalih kolega i dalje nije poznata, javlja China Daily.

"Šestero pronađenih rudara hitno je prevezeno u najbližu bolnicu." - rekao je voditelj spasilačkih timova. U rudniku željezne rude u blizini Baotoua, u sjevernom dijelu Središnje Mongolije, je došlo do urušavanja, pri čemu je zatočeno 36 rudara.

Kineske vlasti već dulje vrijeme pozivaju kompanije na podizanje razine sigurnosti, kako bi se smanjio broj nesreća koje se događaju u industriji, a u kojima godišnje pogiba više od 16.000 ljudi.

Kina je zemlja s najvećom smrtnošću rudara u svijetu, sa 4.746 rudara poginulih prošle godine, u brojnim eksplozijama, urušavanjima i ostalim nesrećama.

Nevezano uz ovu nesreću, kineski mediji su izvijestili kako su danas pritvorena trojica osumnjičenih za ubojstvo novinara koji je istraživao ilegalne rudnike ugljena.

Lan Chengzhang, preminuo je zbog posljedica krvarenja u mozgu, nakon što su on i njegov vozač pretučeni kod rudnika Hunyuan County, 10. siječnja.

"Trojica osumnjičenih su privedeni, a policija se trudi pronaći i ostale napadače." - rekao je jedan od lokalnih policijskih službenika.

Kina je suočena sa velikim brojem ilegalnih rudnika jer mnogi od njih nastavljaju s radom nakon što ih se službeno zatvori zbog sigurnosnih razloga. Mnogi su u tome pronašli dobar izvor zarade, a svako miješanje u njihove mutne poslove nažalost najčešće završava tragično.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara