SPD PREUZIMA FRANKFURTER RUNDSCHAU

Medijski holding DDVG, koji se nalazi u vlasništvu Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), preuzet će njemački nadregionalni dnevnik "Frankfurter Rundschau", objavljeno je danas.

Predstavnici obje strane su u petak potvrdili da se pregovori o preuzimanju nalaze u "poodmaklom stadiju". Time je spriječeno gašenje jednog od najstarijih lijevo - liberalnih dnevnih novina u Njemačkoj.

Predstavnici demokršćanske oporbe su oštro kritizirali širenje utjecaja SPD-a na medije. Kršćansko demokratska unija (CDU) za saveznu pokrajinu Hessen je doduše pozdravila spašavanje "Frankfurter Rundschaua" od propasti ali je istovremeno upozorila da se "medijski koncern SPD" širi "poput hobotnice". CDU je istovremeno zatražio raspravu u pokrajinskom parlamentu o učešću političkih stranaka u tvrtkama.

Predstavnici Liberala (FDP) drže da SPD kupnjom medija želi osigurati "dvorsko izvještavanje po mjeri". Predstavnici sindikata djelatnika u medijima Ver.di su pozdravili pozitivno financijsko rješenje za tradicionalni dnevnik a Njemačka udruga novinara (DJV) gleda pozitivno na razvoj dogoađaja toliko dugo dok je zajamčena potpuna neovisnost redakcijskog izvještavanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni urednik "Frankfurter Rundschaua" Werner Stroz također smatra da preuzimanjem od strane SPD-a novinari ovog dnevnika neće izgubiti svoje slobode. Teško financijsko stanje u "Frankfurter Rundschau" je posljedica krize izdavaštva i smanjenog broja oglasa u dnevnim novinama u posljednjih nekoliko godina.

SPD preko svog holdinga DDVG (Njemačko tiskarsko i izdavačko društvo) sudjeluje u vlasništvu čitavog niza tiskara i izdavačkih kuća diljem Njemačke. "Frankfurter Rundschau" je odmah nakon rata osnovan na inicijativu američkih okupacionih snaga te uz "Sueddeutsche Zeitung" i "Frankfurter Allgemiene Zeitung" spada u najvažnije njemačke nadregionalne listove.

(Hina) xnkre ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara