Špijunske fotografije otkrivaju mrežu cesta iz brončanog doba

DREVNI stanovnici brončanog doba na području današnjeg Iraka, Sirije i Turske trgovali su i putovali puno širom mrežom starih ´autocesta´ nego što se dosad mislilo, objavili su arheolozi nakon što su proučili američke špijunske snimke tog područja.

Prije približno 5.000 godina, natovarena vozila putovala su blatnim cestama koje su se protezale desecima kilometara diljem plodnih područja sjevernog Iraka i susjednih država, a drevni su trgovci vjerojatno stizali i do Sredozemnog mora, pokazuje najnovije istraživanje.

´Prije smo vjerovali da su gradovi u brončano doba bili prilično izolirani, a danas je utvrđeno da su ti gradovi bili usko povezani dobro izgrađenim cestama´, kazao je arheolog Tony Wilkinson sa sveučilišta u Chicagu. On je jedan od autora dokumenta o tom istraživanju koje će biti objavljeno u sljedećem broju časopisa ´Antiquity´.

Prema tom istraživanju, poljoprivreda je u brončano doba bila prilično dobro razvijena na području današnjeg Iraka, Sirije i Turske. Nekoliko tisuća godina ranije stanovnci Mezopotamije počeli su se baviti poljoprivredom i trgovinom, ali fizički dokazi o trgovačkim prometnicama drevne Mezopotamije davno su nestali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U području Iraka, Sirije i Turske, ostaci mreža prometnica još su dobro vidljivi na satelitskim fotografijama koje su američke špijunske agencije snimale tijekom hladnog rata u potrazi za oružjem sovjetskog podrijetla. Tijekom posljednjih godina s nekoliko tisuća tih fotografija skinuta je oznaka državne tajne.

Detaljne snimke iz zraka omogućile su arheolozima da otkriju široku mrežu cesta koje su u brončano doba povezivale tadašnje gradove. Gradovi brončanog doba bili su prilično veliki, a u nekima je živjelo i do 20.000 stanovnika.

Wilkinson pretpostavlja da se na nekim od tih drvenih cesta naplaćivala i cestarina baš kao i na današnjim auto-cestama.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara