Splićaninu pozlilo tijekom planinarenja po Dinari

Splićaninu pozlilo tijekom planinarenja po Dinari

JUTROS je oko 9.30 sati Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) primila dojavu kako je jednom izletniku na Dinari pozlilo te su krenuli, u srećom uspješnu, akciju spašavanja.

Centar 112 ih je izvijestio kako je 38-godišnji S. P. iz Splita potpuno iscrpljen, žali se na srčane smetnje i više ne može nastaviti prema podnožju planine. Izletnik se još jučer uputio na vrh Dinare, gdje se i popeo, ali ga je na povratku uhvatila noć te je izgubio markaciju. Prenoćio je na planini i ujutro je nastavio sa spuštanjem pri čemu se iscrpio i zatražio pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je izvijestila HGSS, u direktnom kontaktu, izletnik je pobliže lociran između Glavaša i vrha Dinare te je, uz pomoć helikoptera HRZ-a, koji je uzletio iz Zrakoplovne baze Divulje, vrlo brzo pronađen. Tad je jedan od spasilaca spušten iz helikoptera, kako bi okrijepio i zbrinuo premorenog izletnika, nakon čega su oboje podignuti u helikopter. S. P. je u 11.30 sati predan Hitnoj medicinskoj pomoći u Splitu.

U HGSS-u navode kako je "ovo loš primjer većeg broja grešaka, koje su ovaj put srećom dobro završile". "Unesrećeni se na planinu zaputio sam i to unatoč ranije pokazanim zdravstvenim problemima, a nije ponio ni dovoljno vode. Koliko nam je poznato, nije član planinarskog društva niti je završio neku od planinarskih obuka te loše poznaje boravak i kretanje u planini. Svaki od tih razloga pojedinačno može dovesti do neželjenih posljedica, a ovako je prava sreća da je sve dobro završilo", dodaju.

I.M.
Foto: GSS.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara