Split: Alarmantno stanje u Dalmatinskoj metalurgiji

REGIONALNI povjerenici Sindikata metalaca Hrvatske ocijenili su na današnjem sastanku u Splitu kako je stanje metalske industrije u Dalmaciji krajnje alarmantno.

Najviše se prigovora državi kao većinskom vlasniku metalskih poduzeća, a posebno su upozorili na sporu provedbu stečajnih postupaka, potkrijepivši to primjerom korčulanskog Inkobroda u kojem je stečaj otvoren prije pet godina, a radnici još nisu dobili priznate tražbine od 17 milijuna kuna. Dugo traje i stečajni postupak u korčulanskom Grebenu u Vela Luci, Bagatu u Zadru, Tviku u Kninu, a radnici također nisu dobili priznate tražbine od ukupno 32 milijuna kuna.

Ustvrdili su kako je nezavidno stanje i u sanacijskim poduzećima, primjerice u splitskoj Željezari, šibenskom TLM-u, Brodosplitu i Brodotrogiru. Samo te četiri tvrtke ukupno zapošljavaju 16 tisuća radnika, a sindikalisti su na današnjem sastanku ustvrdili da će najmanje tisuću tih radnika ostati bez posla, odnosno biti proglašeno tehnološkim viškom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Regionalni povjerenik Sindikata metalaca za Dalmaciju Vedran Dragičević upozorio je da radnici omiškog "Omiala" nisu primili 13 plaća, izrazivši bojazan da će istu sudbina doživjeti i radnici splitske Željezare.

Sindikat je zamjerio saborskim zastupnicima iz Dalmacije što su se oglušili na njihov poziv da zajedno rasprave o teškom stanju u dalmatinskim metalurškim tvrtkama.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara