Split: Fazani nakon 100 godina opet žive na Marjanu

U POVODU dana sv. Huberta (3. studenoga), zaštitnika lovaca i lovočuvara, danas je na predjelu Sedla u parkšumi Marjan pušteno 100 fazana.

Akciju ponovnog nastanjivanja Marjana fazanima, gdje ih nema već stotinu godinu, organizirala je redakcija lovačkog časopisa "Dobra kob", a poduprli su ju Grad, Županija, javna ustanova za zaštićene dijelove prirode, Društvo Marjan, Lovačka udruga Split i ministar zaštite okoliša Ivo Banac.

Toj je akciji prethodilo dosta žestoko osporavanje pojedinih skupina građana i dijela stručnjaka, koji smatraju da fazani danas, kad je Marjan splitsko izletište, na njemu ne mogu preživjeti među izletnicima, biciklistima, sportašima i automobilima koji prolaze kroz dio parka.

Ipak, entuzijasti vjeruju kako postoje velike mogućnosti da se fazani na Marjanu prilagode i prežive.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početnu količinu kukuruza za prehranu fazana na Marjanu osigurala je tvrtka Antoniotrade, a pojilišta i hranilišta uredili su djelatnici gradske tvrtke "Parkovi i nasadi".

Iz splitske Lovačke udruge, pak, obećali su da će se trajno skrbiti o prehrani, higijenskim mjerama, te veterinarskom nadzoru s mjerodavnim institucijama, a preko lokalnih medija pozivaju izletnike, koji na Marjan dolaze s psima, da obuzdaju lovačke porive svojih ljubimaca.

(Hina) em jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara