Split: Festival novog filma od 26. lipnja do 2. srpnja

Festival novog filma i videa održat će se ove godine od 26. lipnja do 2. srpnja, umjesto u rujnu kao do sada, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor toga festivala Branko Karabatić. L

Pokrovitelj 9. izdanja te jednotjedne filmske priredbe je premijer Ivo Sanader.

Promjenu nadnevka održavanja festivala direktor Karabatić objasnio je time što u rujnu nije moguće doći do svih naslova koji bi se trebali prikazati, a osim toga u lipnju je lakše dobiti novac iz gradskih i županijskih proračuna.

Festival predstavlja neke pokrete i težnje u suvremenom filmu i medijima, što znači da pokušava odgovoriti na pitanja kamo ide film u usporedbi s interaktivnim medijima i digitalnim uradcima, istaknuo je Karabatić. Dodao je kako taj svjetski priznat i poznat festival zauzima sve više svoje mjesto u Hrvatskoj, jer se počinje spoznavati njegovo značenje za Split i cijelu zemlju.

Na velikim platnima kina Karaman, kinoteke Zlatna vrata, Multimedijalnoga kulturnog centra i Galerije umjetnina prikazat će se 40-ak dugometražnih i 20-ak kratkometražnih filmova te toliko radova u kategoriji novih medija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cjelovečernjoj konkurenciji splitski će festival prvi put nakon Canesa prikazati film Jeana Luca Godarda "Naša glazba", a u posebnim programima "Slika" i "Forum" bit će predstavljeni filmovi "Dogville Confession" Saifa Sanija i "Persona non grata" Olivera Stonea o ratu na Bliskom istoku. Bit će prikazani i filmovi Aleksandra Soukrova, a u programu filmova o bluesu radovi Clinta Eastwooda, Wima Wendersa i Martina Scorcesea.

Festival će posebnu pozornost posvetiti hrvatskom filmu, pa će se na rasporedu naći šest uradaka Škole narodnog zdravlja "Andrije Štampara" i splitske Likovne akademije.

Posebna nagrada za prinos razvoju umjetnosti pokretnih slika posmrtno će biti dodijeljena jednom od najvećih svjetskih avangardnih filmaša, autoru više od 380 filmova i profesoru filmskih studija Sveučilišta Colorado Stanu Brakehageu.

(Hina) xdstr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara