Split: Hrvatski studentski zbor traži ostavku ministra Flege

ČELNICI Hrvatskoga studentskog zbora danas su na splitskoj Rivi na konferenciji za novinare pod nazivom "Pet do dvanaest" javnosti predstavili zaključke sa sjednice Predsjedništva hrvatskih studentskih zborova, održane jučer u Rektoratu splitskog Sveučilišta.

Predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Petar Bezjak rekao je kako su studentski predstavnici zatečeni zbivanjima u znanosti i visokoj naobrazbi, koja postaju sve drastičnijima, te da su zabrinuti zbog njihovih posljedica za studente.

Bezjak je naveo nekoliko razloga zbog kojih Hrvatski studentski zbor smatra da je studentima doslovno "pet do dvanaest", ističući kako se ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego oglušio na sve njihove pozive i želje za suradnjom.

Rekao je da studentska udruga - Hrvatski studentski zbor još nije dobio nijedne lipe iz proračuna za ovu godinu, što mu je zajamčeno.

Bezjak je istaknuo kako se Hrvatski studentski zbor protivi tome da Ministarstvo studentima oduzme pravo na samostalno odlučivanje o pitanjima koja se izravno na njih odnose, te da se bez konzultacija sa studentskim predstavnicima donese odluka o poskupljenju školarine za sljedeću akademsku godinu za više od 60 posto.

Hrvatski studentski zbor također se protivi predlaganju zakona kojim se preuređuje hrvatski visokoškolski sustav, a da ga se o tome ne izvijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bezjak je rekao da će - nakon što se poveća školarina - na hrvatskim studijima moći ubuduće studirati samo oni koji imaju novca, a Ministarstvo, s druge strane, za taj novac ne nudi ništa kvalitetnije.

Hrvatski studentski zbor na jučerašnjoj je sjednici postavio zahtjev da mu se hitno iz državnog proračuna isplati namijenjeni novac, te zahtijeva trenutačni opoziv odluke o broju mjesta za upis studenata u prvu godinu studija koji će studirati uz potporu Ministarstva znanosti i tehnologije na javnim visokim učilištima školske godine 2003./2004.

Hrvatski studentski zbor traži i opoziv odluke o visini školarine, kojom se povećava ili omogućava povećanje školarina za sljedeću akademsku godinu, te bezuvjetnu ostavku ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege.

Potpisanu Deklaraciju Hrvatski studentski zbor poslat će ministru Flegi, a studenti su najavili i da će zatražiti prijam kod predsjednika Vlade Ivice Račana i pokušati s njime razgovarati.

Ako se ne ispune zahtjevi studenata, čelnici Hrvatskoga studentskog zbora najavili su prosvjede na svim hrvatskim učilištima i veleučilištima.

(Hina) žv sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara