Split: HUS i ASH: Prihvaćanje Zakona o radu crni je dan za radnike

HRVATSKA udruga sindikata (HUS) i Akcija socijaldemokrata Hrvatske (ASH) ocijenili su na današnjoj konferenciji u Splitu da je prihvaćanjem izmjena Zakona o radu učinjeno najveće moguće zlo radnicima u zadnjih 50 godina i da je jučerašnji dan crni dan za hrvatske radnike. L

Dopredsjednik HUS-a Ozren Matijašević kazao je kako ova vlast ni nakon tri godine nije uspjela ispuniti obveze prema narodu i izborna obećanja da će učinkovito zaštititi radnička prava, reformirati pravosuđe i t.d.

Umjesto toga, dodao je, saborski zastupnici, vojnici svojih partija, sramotno dižu ruku i drugi put prihvaćaju izmjene Zakona o radu, ostavljajući mnoštvo nezaštićenih radnika na milost i nemilost novostvorenim bogatašima.

Ta sramotna odluka, kazao je Matijašević, omogućuje nova masovna otpuštanja radnika u kojima najlošije prolaze radnici u poodmakloj dobi pri kraju radnog vijeka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik splitskog ASH Mate Buljubašić kazao je kako je razvlašćivanjem radnika, smanjenjem otpremnina i skraćenjem otkaznog roka učinjeni golemi ustupci tajkunima - "crnima", koji su nastali u vrijeme HDZ-ove vlasti, i "crvenima", koji su nastali u vrijeme SDP-ove vlasti.

Tim izmjenama Zakona o radu negdašnji zagovarači i branitelji radničkih prava postali su glavnim tvorcima divljeg kapitalizma koji se ne pamti ni u vrijeme prvobitne akumulacije kapitala, kazao je uz ostalo Buljubašić.

(Hina) merc vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara