Split: Izložba 100 godina Sveučilišne knjižnice

U SPLITU je u Zavodu HAZUa (palača Milesi) danas otvorena velika izložba u povodu 100 godina Sveučilišne knjižnice u Splitu.

Na tri kata zgrade izložene knjige prikazuju stoljeće povijesti, ali i budućnost te ustanove, od najstarijih i najrjeđih knjiga i rukopisa do planova za novu zgradu Sveučilišne knjižnice u Kampusu u okviru Sveučilišnog kompleksa u Visokoj.

Ravnatelj Sveučilišne knjižnice Petar Krolo rekao je da knjižnica u fundusu ima oko 400 tisuća knjiga - zavidnu zbirku starih i rijetkih knjiga i rukopisa, vrijednu grafičku zbirku i zbirku zemljovida i atlasa. Među najvrjednijim primjercima je devet inkunabula, 180 naslova tiskanih u 16. stoljeću, među kojima je i veći broj Marulićevih djela, te zbirka veduta dalmatinskih gradova iz 1600.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krolo je istaknuo kako je od osnutka Sveučilišna knjižnica promijenila više adresa, ali u proteklih 100 godina unatoč nastojanjima nije nađen pravi prostor za njezin smještaj. Danas su se napokon, dodao je, stekli uvjeti za gradnju nove zgrade na Sveučilišnom kompleksu u Visokoj. Po Krolinim riječima radovi samo što nisu počeli.

Nova knjižnica omogućit će korisnicima, studentima, nastavnicima, istraživačima i znanstvenicima znatno lakši pristup podatcima u knjižnici, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara