Split: Izložba slikara amatera 19. stoljeća

Muzej grada Splita pridružio se proslavi blagdana sv. Dujma izložbom "Splitski slikari amateri: Barač, Zečević i Bratanić kulturnoumjetnički fenomeni u Splitu prije Preporoda".

Iako Antun Barač, Petar Zečević i Franjo Bratanić nisu bili profesionalci, nego amateri, "nedjeljni" slikari, koji su slikanju posvećivali tek sate dokolice, svojim su djelovanjem pridonosili neprekinutosti umjetničkog izražavanja splitskog 19. stoljeća, kazala je na otvorenju izložbe autorica i kustosica Gradskog muzeja Nela Žižić.

Skučenost provincijskog grada na rubu događaja, nastavila je autorica, u nedostatku profesionalnih umjetnika potaknula je amatere na stvaranje, ali ih je istodobno ograničila u nekim možebitnim usponima i dogradnjama, pa je lako razumjeti zašto njihove rukotvorine, u nedostatku podataka o suvremenim umjetničkim tokovima, nisu mogle uroditi vrhunskim umjetničkim djelima. Ipak njihova djela svjedoče o tadašnjem načinu života u Splitu i okolici portretima uglednih građana, svečanostima u gradu, proslavama sv. Dujma i gradskim vedutama do ilustracija za djela stranih i malobrojnih domaćih znanstvenika i književnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izložena djela posuđena su iz Arheološkog muzeja i Sveučilišne knjižnice te iz crkava u Šibeniku, Selcima na Braču i Trogiru te obitelji Marović i Radman iz Splita.

Stoga se danas rado prisjećamo njihovih imena, zaključila je Nela Zižić, jer su bili važan čimbenik u stvaranju kakve-takve umjetničke slike Splita u vrijeme kad je gradić životario u poluzaboravljenoj zemlji na rubu krute i konzervativne monarhije, usred još jednoga tegobnog razdoblja njegova trajanja.

(Hina) xdstr ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara