Split: Kaznene prijave zbog zlouporabe položaja i ovlasti

ODJEL organiziranog kriminaliteta Policijske uprave Splitsko-dalmatinske podnio je Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv pet osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, te pomaganja u izvršenju tih djela, priopćila je splitska policija.

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti, te krivotvorenja službene isprave prijavljena su dvojica djelatnica Carinske ispostave Vrgorac - D.P. (1958) i V.K. (1962.). Protiv direktora poduzeća "Marica commerce" d.o.o. R.J. (1961.) iz Vrgorca podnesena je kaznena prijava zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave. Protiv zaposlenice tog poduzeća A.I. (1952.) iz Metkovića i zaposlenika M.R. (1964.) iz Vrgorca, podnesene su kaznene prijave zbog pomaganja u krivotvorenju isprava te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Kriminalističkom obradom je utvrđeno kako su ti djelatnici poduzeća tijekom 1998. i 1999. potpisivali i pečatirali obrasce za povrat poreza na dodanu vrijednost, pokazujući fiktivnu prodaju namještaja u salonima "As" u Vrgorcu i "Exsportdrvo" u Metkoviću, na imena kupaca iz Bosne i Hercegovine. To su činili tako što su putovnice posuđivali drugima koji nisu imali pravo kupnje pa je na taj način namještaj ostajao u Hrvatskoj. Dvojica prijavljenih carinika te su obrasce ovjeravali službenim pečatom u više navrata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem tako ovjerenog obrasca kupcima koji nisu imali pravo povlaštene kupnje isplaćivan je iznos PDV-a, čiji je povrat dobilo poduzeće "Marica commerce" u iznosu od 34 tisuće kuna.

(Hina) žviš ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara