Split: Obilježena 12. obljetnica prosvjeda pred Banovinom

PRED Banovinom u Splitu danas je obilježena 12. obljetnica prosvjeda kad se 6. svibnja 1991. pred tom zgradom, ondašnjim sjedištem bivše komande VPO-a JNA, okupilo mnoštvo radnika i građana Splita, predvođenih HUS-om, prosvjedujući protiv nazočnosti JNA u gradu.

Zastavu na vrh stijega na Banovini danas je kao i prije 12 godina podigao Ivica Balić, pričuvni časnik HV-a.

Predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak podsjetio je na događaje prije 12 godina koji su prethodili prosvjedu, a riječ je o masakru nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu 2. svibnja 1991. te blokadi i okupaciji sela Kijeva. To je bio izravan povod radnicima Brodosplita da počnu tu veliku prosvjednu akciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mučnjak je kazao da je u to doba u Hrvatskoj vladalo snažno zajedništvo za razliku od današnjih sve većih podjela i jaza između bogatih i siromašnih.

Izrazio je i nezadovoljstvo sadašnjim vlašću, jer hrvatski političari, kako je kazao, stavljaju osobni probitak i ambicije iznad narodnog dobra.

Radnici Brodosplita, koji su prije 12 godina pokrenuli prosvjednu akciju, danas su predvođeni predsjednikom Uprave brodogradilišta Predragom Čudinom položili vijence i zapalili svijeće pred Središnjim križem na Lovrincu, a pridružili su im se i predstavnici HUS-a, Županije i grada Splita.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara