Split očekuje obaranje rekorda: U prvih pet mjeseci stiglo 10 posto više turista

Split očekuje obaranje rekorda: U prvih pet mjeseci stiglo 10 posto više turista

Foto: FAH

S RASTOM temperature porastao je i promet splitskoj u zračnoj i pomorskoj luci. Obaranje prošlogodišnjih rekorda se očekuje i ove godine, rekao nam je iz uprave splitskog aerodroma Mate Melvan.

"U prvih pet mjeseci do polovice lipnja mi bilježimo porast malo više od 10 posto putnika što pokazuje na trend povećanja i očekivanja vrlo dobre sezone", rekao je Melvan. U još žešćem ritmu avioni će slijetati i polijetati u srpnju, kada se očekuje i dolazak milijuntog putnika.

"Kroz sedmi mjesec očekujemo da ćemo ostvariti najveći promet koji smo imali. Prošle godine smo prošli 430 tisuća u jednom mjesecu tako očekujemo da ćemo malo više od toga i ove godine", ističe Melvan. Dodajmo da bi u 2016 po prvi put trebalo proći dva milijuna putnika, a taj broj bi se trebao ostvariti do kraja godine. kada je sigurnost u pitanju sve je zbog posljednjih događaja vezanih uz terorizam podignuto na višu razinu, a razloga za brigu nema smatra Melvan.

"Svakako da ovi događaji u Europi su mjere koje su zadane i one su veće nego proteklih godina". A sigurno je i u splitskoj pomorskoj luci, kroz koju na dnevnoj bazi prođe nekoliko tisuća ljudi, a veliki broj njih u naš grad stiže i sa kruzera.

"Trenutno danas kruzera nema u gradskoj luci. Ove godine imamo u najavi 292, a do sada smo ostvarili oko 70. Još 220 do kraja desetog mjeseca, dok traje sezona",rekao nam je lučki kapetan Vjekoslav Grgić i dodao kako se uskoro očekuje pristajanje prvih kruzera na prvi završeni vanjski vez, koji samo čeka uporabnu dozvolu.

"Uz to još čekamo otvaranje novih vezova i bit će dosta lakše, imat ćemo više prostora u luci, a i bit će veća sigurnost za putnike," rekao nam je lučki kapetan Vjekoslav Grgić. Taj prvi vez dug je 265 i širok 15 metara, a moći će prihvaćati brodove do 320 metara dužine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara