Split: Počinju 14. Marulićevi dani

Svečanim otvorenjem i premijernom izvedbom predstave splitskog HNK "Otok Svetog Ciprijana", Lade Martinac Kralj u režiji Ivice Kunčevića, sutra u Splitu počinju 14. Marulićevi dani, festival hrvatske drame i autorskog kazališta.

Na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj festivala Milan Štrljić potvrdio je neke promjene koje su se dogodile u programu posljednjih dana. Kako je već poznato, glavnu ulogu u "Otoku Svetog Ciprijana", drami nastaloj prema novelama Ranka Marinkovića, umjesto Borisa Dvornika, zbog umjetnikove bolesti, igrat će Ratko Glavina. Zbog bolesti Anje Šovagović Despot otkazana je Gavelina predstava "Filip Latinovicz".

Zbog organizacijskih problema festival neće, kako je bilo najavljeno, na jedan dan biti preseljen u Dubrovnik gdje je trebala biti prikazana predstava "Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje", Bobe Jelčića i Nataše Rajković. Umjesto toga, bit će izvan konkurencije prikazana video prezentacija tog projekta s gostovanjem autorskog dvojca.

Ipak, naglasio je Štrljić, ostao je onaj glavni "kostur" festivala prema odabiru izbornika Jasena Boke u kojemu će se do 28. travnja moći vidjeti 11 najboljih prošlogodišnjih dramskih predstava, među kojima izvan konkurencije i "Hajdemo skakati po tim oblacima" Elvisa Bošnjaka čija je premijera na Sceni 55 splitskog HNK večeras. Predstave se odigravaju u splitskom HNK i izvan njega u raznim gradskim prostorima. Uz splitski, varaždinski, riječki i zagrebački HNK, te teatar Kufer, ADU, Gavela, Teatar andTD i Exit iz Zagreba te Trafik iz Rijeke, na festivalu sudjeluje, prvi put, i Atelje 212 iz Beograda s predstavom Tene Štivičić "Dvije" u režiji Snježane Banović.

Najvažniji dio ovogodišnjih "Marulićevih dana", uz dramske predstave, prema riječima organizatora, novi je popratni program od 22. do 24. travnja pod nazivom "Hrvatski dramatičar u središtu". U sklopu toga na okruglom stolu "Kakve Marulićeve dane želimo" raspravljat će se o promjeni koncepcije Marulićevih dana, od čega se ove godine odustalo kako bi se najprije čula riječ stručnjaka, rekao je izbornik Jasen Boko, inače kazališni kritičar koji se izborničke dužnosti, kako je napomenuo, prihvatio upravo zbog nezadovoljstva dosadašnjom koncepcijom i želje za promjenom, što će tek moći provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Moderator je tog okruglog stola dramski pisac Miro Gavran, a tradicionalni okrugli stolovi nakon predstava povjereni su mladom kazališnom paru, studentima zagrebačke Akademije, Marici Grgurinović i Ivanu Plazibatu, jer, kako je rečeno, i na ovogodišnjem festivalu najviše je upravo mladih glumaca koji još studiraju.

Bit će otvorena i izložba "Hrvatska drama i teatrologija u knjizi i periodici 1990.-2004.", a predstavit će se i petorica autora dobitnika nagrade "Marin Držić" za najbolji novi dramski tekst s koncertnom izvedbom prvonagrađene drame Dubravka Mihanovića "Žabe" u režiji Ivana Plazibata. Uz neformalno druženje "Pisci o pisanju", koje će voditi Ivo Brešan, najavljeno je i predstavljanje biltena "Hrvatska drama i kazalište". Osim toga u posebnom programu bit će organiziran tradicionalni izlet u Nečujam na otoku Šolti s posjetom kući u kojoj je boravio Marko Marulić, tijekom kojega će biti odigrana amaterska dječja predstava "Marul" te održani 6. pjevački susreti mladih "Ča - more - judi".

Na kraju festivala bit će dodijeljeno 11 nagrada "Marul" u 9 kategorija prema ocjenama žirija, koji čine Branko Ivanda, Tajana Gašparović, Rade Perković, Ingrid Begović i Sandra Damjani. Bit će dodijeljena i nagrada publike i medijskog pokrovitelja "Slobodne Dalmacije" prema glasovima čitatelja.

Na sutrašnjem svečanom otvorenju 14. Marulićevih dana Dubravku Mihanoviću, Miri Gavranu, Amiru Bukviću, Ivanu Letiniću i Darku Lukiću bit će uručene nagrade Ministarstva kulture "Marin Držić" za najbolji novi hrvatski dramski tekst.

(Hina) xdstr ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara