Split: Pomor ribe u rijeci Žrnovnici

SPLITSKOJ policiji dojavljeno je jutros oko 7 sati da u blizini ugostiteljskog objekta "Rus" u rijeci Žrnovnici pluta veća količina uginule ribe pa su na teren uz policiju izašle ekipe županijskoga Zavoda za javno zdravstvo i Vodoprivrede.

U priopćenju za javnost, koje je potpisao ravnatelj županijskog Zavoda Mladen Smoljanović, stoji da se pomor ribe dogodio u toku rijeke Žrnovnice od središta mjesta do kamenoloma Korešnice, na duljini od 500-tinjak metara. Uginulo je oko 100 kilograma ribe, uglavnom pastrva i jegulja, te račića i pužića.

Uzvodno od mosta kod restorana "Rus" do izvora nije primijećeno uginuće nijednog primjerka faune iz rijeke, a na ribogojilištu neposredno ispod samog izvora, koji je kaptiran za vodoopskrbu, nije uočeno ništa neuobičajeno.

Djelatnici Zavoda na svim su mjestima uzeli uzorke vode za kemijsku i mikrobiološku analizu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stoji u priopćenju, može se zaključiti da se jučer kasno poslijepodne dogodio pomor ribe u dijelu toka rijeke Žrnovnice, koji je najvjerojatnije uzrokovalo nepoznato kemijsko sredstvo koje je dospjelo u taj dio rijeke. "Moguće je da je riječ o preparatu koji se upotrebljava u poljodjelstvu ili u kućanstvu za pranje posuđa. Ta rijeka uzvodno nema registriranih onečišćivača kao mogućih industrijskih zagađivača", ističe se u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo.

S obzirom na to da je pomor ribe primijećen još sinoć, a Zavod je obaviješten tek rano jutros, u priopćenju se tvrdi kako se, zbog kasnog uzimanja uzoraka, ne očekuju bitne spoznaje nakon kemijsko-toksioloških analiza koje bi pomogle da se otkrije što je i kako uzrokovalo ekološki izgred.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara