Split: Premijera Sakespeareove oluje

NA SCENI splitskog Hrvatskog narodnog kazališta večeras je u režiji Nenni Delmestre premijerno izvedena Shakespeareova drama "Oluja", jedno od najsloženijih djela velikog autora s bogatom galerijom likova i motiva.

Priču o kraju milanskog vojvode Prospera, mudraca i čarobnjaka, nakon što ga izdaje vlastiti brat i njegov prijatelj napuljski kralj, Shakespeare je smjestio na jednom pučinskom otoku.

Prospero, kojeg tumači Josip Genda, dane provodi s kćeri Mirandom i vojskom duhova koje je oslobodio zatočeništva. Prosper jednog dana izaziva oluju zbog koje se na obalu njegova otoka nasuče brod u kojemu plove njegovi stari neprijatelji predvođeni napuljskim kraljem Alonzom, kojega igra Milan Pleština. Lutajući otokom i tražeći se međusobno, u vlasti Arielovih čarolija, morat će spoznati svoje nekadašnje greške.

Tu je cijeli niz likova, duhovitih scena, motiva urote, borbe za moć, ljubavi, a sve je objedinjeno osnovnim simbolima oluje i mora koji predstavljaju promjenu u ljudima koja se mora dogoditi u suočenju s vlastitim slabostima i zločinima. Redateljica je u tekstu kao glavni motiv istaknula temu oprosta. Prosperu i njegovoj kćeri izdajnički je brat počinio veliku nepravdu i počinitelja bi trebalo kazniti, ali u prvom redu osvijestiti, natjerati da spozna svoju krivnju. Pod utjecajem duha Ariela, kojega tumači Edita Majić, a koji utjelovljuje duhovnost ili umjetnost, Prospero, ipak, oprašta.

U "Oluji" nastupaju i Edita Majić, Elvis Bošnjak, Dora Fišter, Robert Kurbaša, Bruna Bebić-Tudor, Ante Čedo Martinić, Milivoj Beader, Trpimir Jurkić i Nenad Sardelić.

Složenosti i uzbudljivosti predstave "zamotane" u suvremeno ruho pridonijele su baletne točke, pjevani dijelovi, te svjetlosni i zvučni efekti za što su zaslužni scenograf Ivo Knezović, kostimografkinja Danica Dedijer, skladateljica Lina Vengoechea i dizajner svjetla Zoran Mihanović.

(Hina) dstr ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara