Split: premijera Traviate

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu premijerno je večeras izvedena Verdijeva opera Traviata u režiji Lea Katunarića i pod ravnanjem maestra Harija Zlodre. L

Glavne uloge Violettu i Alfreda tumače ruska koloraturna sopranistica Elvira Fatykhova i tenor Tomislav Mužek.

Redatelj se odlučio za klasičan redateljski postupak poštujući zadano mjesto i vrijeme radnje, polovica devetnaestog stoljeća, djela nastalog prema romanu Alexandra Dumasa, sina, "Dama s kameljima", koje prati život pariške kurtizane i mladića iz visokog društva i njezin pokušaj da se zbog ljubavi odmakne od prijašnjeg života. Problemi s kojima se oni nose i danas su prisutni, stoga su publici bliski, drže autori, jer je u središtu priče ranjena, povrijeđena osoba koja se sudara s društvenim licemjerjem i traži za sebe izlaz.

Osuvremenjavanje Verdijeve uspješnice, koja stoljeće i pol od praizvedbe u Veneciji izaziva oduševljenje, autori, kako su istaknuli, nisu željeli postići odijevanjem u suvremeno ruho, nego su to htjeli postići zavidnim pjevačkim i glumačkim sposobnostima glavnih protagonista i cijele, uglavnom, mlade, ali kvalitetne solističke ekipe koju predvodi veteran Traviate Ratomir Kliškić.

Želja je autora bila i da elegantna i profinjena Verdijeva glazba dođe do punog izražaja te da njezini duboki osjećaji nađu put do svakog čovjeka, stručnjaka i laika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz Mužeka, Fatyakhovu i Kliškića, ostale uloge tumače Nera Gojanović, Snježana Katić, Saša Jakelić, Franjo Pavić, Zlatko Aurelio Kokeza, Ante Jerkunica, Ivan Jakus i Krešimir

Gabrilo.

Scenografiju Wolframa Skalickyog prilagodila je Vesna Režić, a koreograf je Antun Marinić.

Kako je pretpremijera, koja je održana dva dana ranije pod ravnanjem Ivana Repušića, uz oduševljenje publike doživjela i izvanredne kritike, večerašnja se premijera Traviate očekivala s još većim nestrpljenjem. Sudeći po reakciji publike, očekivanja i najave autorskog tima kako će ova postava Traviate biti događaj sezone u splitskom HNK, ispunjena su.

(Hina) xdstr ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara