Split: pretpremijerno prikazan film "Oxygen 4"

U splitskoj Kinoteci Zlatna vrata sinoć je u Hrvatskoj pretpremijerno prikazan dugometražni prvijenac splitskog scenariste i redatelja Dana Okija "Oxygen 4" (Kisik 4).

Niskobudžetno televizijsko filmsko ostvarenje u koje je utrošeno oko 400 tisuća kuna, nastalo u hrvatsko - nizozemskoj koprodukciji, uz sufinanciranje hrvatskog Ministarstva kulture, izazvalo je golemo zanimanje publike nakon četverogodišnjeg iščekivanja na njegovo dovršenje, pa se u Kinoteci tražila karta više.

"Oxygen 4" sam autor žanrovski svrstava u socijalnu znanstvenu fantastiku, a radnja je smještena u 2007. godinu. Film prati astronauta Luku Vitlova, kojega tumači Vili Matula, koji se tijekom godišnjeg odmora na Velebitu s djevojkom Sofie, Barbara Gene, i kolegom Akirom, Atsushi Ogata, suočava s posljedicama dugotrajnog boravka u svemiru...

Film je sniman DV kamerom, u prvom redu zbog proračuna, ali i zbog toga što autor nije opterećen skupim tehnologijama, nego više samom idejom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dan Oki, pravim imenom Slobodan Jokić, profesor video oblikovanja na splitskoj Umjetničkoj akademiji, umjetnik je novih medija i video tehnologija. Svojim video instalacijama izazvao je pozornost na mnogobrojnim inozemnim smotrama pokretne slike, i na Međunarodnom festivalu novog filma i videa u Splitu.

Fotografiju u filmu "Oxygen 4" potpisuju Jasenko Rasol i Boris Poljak, a montažu Staša Čelan. Članovi nizozemskog dijela ekipe su i Marc Schmidt, ton i Nicolaas Ravenstijn, glazba, a u realizaciji filma sudjelovali su i Igor Čaljkušić, Goran Škofić, Marija Prusina, Nikša Ružić, Jelena Nazor i Vanja Čimić.

"Oxygen 4" svjetsku je premijeru imao u studenom 2003. na "Kunsthalle Friedericianum" u Kasselu, a prošlog je mjeseca prikazan u amsterdamskom art-kinu "Cinema De Balie". Hrvatska premijera filma, kako je najavljeno, bit će na pulskom filmskom festivalu.

(Hina) xdstr ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara