Split: Prijavljeni za više kažnjivih djela

POLICIJA je podnijela kaznene prijave protiv V.D. (1961.) iz Velike Gorice i M.T. (1979.) iz Ljubitovice zbog osnovane sumnje da su počinili više kažnjivih djela u gospodarskom poslovanju, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi.

U prijavi stoji da su V.D. kao osnivačica i jedini član Uprave "Klas comerza" d.o.o. "Split" i M.T. od svibnja do srpnja 2002. robu od dobavljača prodavali nepoznatim kupcima, a novac nisu doznačivali na račun "Klas comerza", nego su ga protupravno prisvajali. Također poslove nisu uvodili u računovodstvene knjige, čime je V.D. pronevjerom oštetila "Klas comerz" za najmanje 784 tisuće kuna, počinivši i kažnjivo djelo krivotvorenja službene isprave, a M.T. kažnjivo djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a oboje su osumnjičeni za kažnjivo djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.

Od lipnja do srpnja 2002. nabavljali su robu od Zagrebačke pivovare d.d. "Zagreb", obećavajući da će je platiti u ugovorenu roku, štoviše, ispostavili su dvije bjanko zadužnice kao sredstvo osiguranja plaćanja, premda su znali da su nenaplative. Time su "Zagrebačku pivovaru" oštetili za 449 tisuća kuna, kao i "Podravku" za 158 tisuća kuna kojoj nisu platili robu naručenu u srpnju 2002. Tako su zagrebačko poduzeće "Obalu promet" d.o.o. oštetili za 50 tisuća kuna, zagrebačku "Luru" d.d. za 26 tisuća i "Karlovačku pivovaru" za 103 tisuće kuna.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je kako su V.D. i M.T. kupili "Klas comerz", jer je do tada poslovao likvidno, kako bi buduće dobavljače doveli u zabludu da će dugove podmirivati uredno i u roku. Osumnjičenici su se dogovorili da će dobaviti veće količine robe u kraćem razdoblju, a nakon toga se V.D. kao odgovorna osoba udaljila u Srbiju i Crnu Goru, a M.T. ne bi bio ni za što odgovoran jer nije ni osnivač ni član Uprave "Klas comerza". Utvrđeno je da je M.T. pomagao V.D. u pronalaženju dobavljača, jer potonja nije poznavala splitsko područje, a lažno se predstavljao kao njezin sin, s nakanom da dovede u zabludu dobavljače kako bi im dali robu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osumnjičenici su varali dobavljače i tako što su unajmili skladišni prostor za namjeravanu veleprodaju te poslovne urede, no njima nije bilo zaposlenika, kaže se u prijavi.

M.T. je sproveden istražnom sucu koji ga je nakon preslušanja pustio da se brani sa slobode, a V.D. je nedostupna jer je napustila Hrvatsku.

(Hina) žvi dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara