Split: Prvi kongres socijalne psihijatrije

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u Splitu je danas počeo prvi Hrvatski kongres socijalne psihijatrije psihijatrije u zajednici.

Po riječima dr. Ivana Urlića, člana Organizacijskog odbora kongresa, skup je organiziran radi promidžbe psihijatrije u zajednici. Psihijatri se, naime, zalažu za osnivanje županijskih centara za mentalno zdravlje u kojima bi osobe s poteškoćama, svih uzrasta, mogle razgovarati i zatražiti pomoć; od onih koje neka dilema izbaci iz ravnoteže, preko onih koji pate, primjerice, od tjeskobe, do psihijatrijskih pacijenata nakon završetka bolničkog liječenja.

Osnivanjem takvih centara, koji bi bili koordinirani na nacionalnoj razini, ne bi više bilo potrebno zbog bilo kakvog gubitka psihičke ravnoteže odlaziti svojemu liječniku i tražiti uputnicu bolničkom psihijatru, već bi na jednom mjestu bio obuhvaćen cijeli spektar mentalnog zdravlja, istaknuo je dr. Urlić.

Psihijatrija u zajednici zapravo je pomoć ljudima u rehabilitaciji i resocijalizaciji. Dok kod nas, za sada, postoji samo kao dio skrbi o braniteljima, slične su službe za mentalno zdravlje uobičajena praksa u Europi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, budući da je Hrvatska kandidat za članstvo u Europskoj uniji, dr. Urlić ističe kako će model psihijatrije u zajednici vrlo brzo dobiti "zeleno svjetlo".

Organizatori trodnevnog skupa su Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju i Hrvatsko psihijatrijsko društvo.

(Hina) xdstr ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara