Split: PU o uhićenju osobe osumnjičene za pokušaj ubojstva policajaca

VODSTVO Policijske uprave splitskodalmatinske danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare potanko izvijestilo o jučerašnjem uhićenju Mije Topića (29), osumnjičenog, uz ostalo, i za pokušaj ubojstva dvojice policajaca.

O akciji su govorili zamjenik načelnika PU Marino Dražin i glasnogovornik Leon Tauber.

Policija je jučer oko 17,30 sati uhitila Miju Topića, koji je u nedjelju prijepodne u predjelu Sveti Kajo u Solinu pucao prema dvojici policajaca iz vatrenog oružja teško ranivši jednog od njih - solinskog policajca Ivicu Goleša (39).

Kako je istaknuto, uhićenju je prethodila sveobuhvatna koordinirana akcija blokiranja i pretrage terena šireg područja Kaštela i Solina, u kojoj su sudjelovali djelatnici temeljne policije, prometne policije, kriminalističke policije, interventne jedinice policije i specijalne jedinice policije.

Akciju je, iz za to posebno osnovanog stožera, vodio načelnik PU splitsko-dalmatinske Serđan Guštin.

Nakon akcije u kojoj se pet i pol sati tragalo po šumovitom i naseljenom području, počinitelj kaznenog djela uhićen je na predjelu Sv. Kajo, a kod njega je prilikom uhićenja pronađeno vatreno oružje - pištolj i osnovano se sumnja da je njime izvršeno kazeno djelo, što će biti utvrđeno balističkim vještačenjem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Tauberovim riječima, akcija je u jednom trenutku imala i karakteristiku talačke situacije jer se Topić nalazio u kući svojih susjeda, gdje su bile tri osobe, a kojima je zaprijetio da će pucati ako pozovu policiju. Također je rečeno da se Topić do ponedjeljka poslijepodne skrivao u šumi, a kada je pao mrak, vratio se u Sv. Kajo. Djelatnici interventne policije uspjeli su ga svladati tako da Mijo nije imao priliku pružiti otpor. Tijekom provođenja akcije nitko nije ozlijeđen.

Topić će tijekom poslijepodneva biti priveden istražnom sucu Županijskog suda u Splitu, a protiv njega će biti podnesena kaznena prijava za pokušaj teškog ubojstva. Kako je rekao Tauber, Topiću će se na teret staviti pokušaj ubojstva obojice policajaca, a za to djelo zakon predviđa zatvorsku kaznu od najmanje osam godina ili dugotrajaniji zatvor. Naglašeno je i da Mijo Topić nije imao dozvolu za pištolj.

Policajci Ivica Goleš i A.R. (24) u nedjelju su ujutro došli u Topićevu obiteljsku kuću kako bi priveli Miju u policijsku postaju na obavijesni razgovor zbog sumnje da je prije nekoliko dana počinio tešku krađu. U obiteljsku kuću pustila ih je Mijina majka, nakon čega je bez ikakve najave Mijo s kata kuće ispalio nekoliko hitaca prema policajcima, te Golešu nanio prostrijelnu ranu u predjelu trbuha nakon čega je pobjegao. Drugi policajac izbjegao je metak.

Mijo Topić otprije je poznat policiji i to zbog dvadesetak kaznenih djela. Prijavljen je za petnaestak teških krađa, jedno nanošenje teške ozljede, prijevaru i pokušaj ubojstva u srpnju prošle godine, kada je također pucao iz vatrenog oružja.

U 2002. na području županije evidentirano je 45 napada na ovlaštene službene osobe s ukupno 70 počinitelja, pri čemu je 35 policajaca ozlijeđeno, od kojih četvero teško.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara