Split: Studenti Veleučilišta najavili opći štrajk

STUDENTSKI zbor Veleučilišta u Splitu najavio je danas za utorak, 28. listopada, opći štrajk studenata te visokoškolske ustanove u svim nastavnim jedinicama u Hrvatskoj kako bi javno pokazali nezadovoljstvo Vladinom odlukom o pripajanju Veleučilišta splitskom Sveučilištu.

U priopćenju poslanome ministru znanosti i tehnologije Gvozdenu Flegi Studentski zbor ističe kako su studenti svoja načela spremni braniti i vlastitom slobodom jer ne žele da ih se utapa u tisuće nezadovoljnih studenata splitskog Sveučilišta nakon što su sami izabrali školovanje na Veleučilištu budući da ga smatraju boljim i kvalitetnijim izborom.

Studenti najavljuju i dolazak u Zagreb, te zahtjev da ih primi predsjednik Republike Stjepan Mesić jer su ministrovom odlukom "pogažena njihova prava i nade".

U Splitu je jučer počelo potpisivanje peticije protiv Vladine uredbe u organizaciji Studentskog zbora Veleučilišta. U dva dana potpisalo ju je više od 2500 građana, doznaje se od Studentskog zbora.

Glasnogovornica Studentskog zbora Maja Cvitan izvijestila je da su u petak oko 19,30 sati u prostorijama Veleučilišta bila dvojica policajca koji su svoju nazočnost opravdali navodnom provjerom. Oni su od jedne službenice i studentice tražili da se identificiraju, a postavljali su im pitanja o načinu rada i poslovima koje obavljaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti takav postupak policije oštro osuđuju i smatraju ga činom zastrašivanja i povredom Ustavom zajamčene slobode rada.

Glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Tina Disopra izjavila je kako nema informacija da su, osim redovite ophodnje kroz gradsku četvrt u kojoj je zgrada Veleučilišta, policajci ulazili u prostorije Veleučilišta i bilo koga identificirali.

Vlada je odluku o pripojenju splitskog Veleučilišta Sveučilištu donijela na prijedlog ministra Flege u četvrtak, 23. listopada, nakon što se Veleučilište oglušilo na višestruka upozorenja da ispravi nepravilnosti u radu.

Ta je mjera, objasnio je ministar Flego, ponajprije donesena radi zaštite interesa studenata, čije su diplome bile upitne.

U Vladinoj uredbi stoji da Sveučilište preuzima sve poslove i zaposlenike, opremu, pismohranu, sredstva za rad, novac, te prava i obveze Veleučilišta. Studenti Veleučilišta postaju studentima Sveučilišta u Splitu, a studiji stručnim studijima Sveučilišta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara