Split: Trojica optužena za gospodarski kriminal na štetu robnih zaliha

Splitsko-dalmatinska Policijska uprava podnijela je protiv trojice hrvatskih državljana, čiji identitet ne navodi, kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili više kažnjivih djela gospodarskog kriminala, oštetivši Ravnateljstvo robnih zaliha za 600.000 kilograma merkantilne pšenice vrijedne više od 664.000 kuna.

Riječ je o odgovornim osobama iz dviju tvrtaka te jednoj iz Ministarstva gospodarstva, odnosno Ravnateljstva robnih zaliha. Prvoprijavljeni (1956.), s kaštelanskog područja, navodi se u priopćenju, kao odgovorna osoba društva "Nokino" d.o.o. sklopio je u veljači ove godine s Ravnateljstvom robnih zaliha ugovor o zanovi zaliha pšenice iz državnih zaliha sa 600.000 kilograma po cijeni od 1,10 kn za kilogram. Nakon toga dogovorio se s drugoprijavljenim (1961.) iz okolice Zagreba, odgovornom osobom tvrtke "Mlin" d.o.o., o prodaji cjelokupne količine pšenice za 0,65 kn za kilogram.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako dobivenih 457 tisuća kuna od prodaje pšenice doznačeno je na privatni račun prvoprijavljenog umjesto na račun "Nokina", a dijelom od 106 tisuća kuna podmiren je dug "Nokina" "Mlinu", stoji u priopćenju. Kako prvoprijavljeni nije poštovao ugovoreni rok 31. kolovoza za zanovu pšenice, Ravnateljstvo je poslalo na naplatu popunjenu zadužnicu "Nokina", ali je nije moglo naplatiti, jer na računu nije bilo novca.

Zbog toga se, stoji u priopćenju, prvoprijavljeni tereti za protupravno pribavljanje imovinske koristi od 457.000 kuna, za krivotvorenje službene isprave, zloporabu položaja i ovlasti te za nanošenje štete Ravnateljstvu za robne zalihe koje je oštećeno za 600.000 kila merkantilne pšenice vrijedne 664.290 kuna. Drugoprijavljeni se tereti za pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti. Trećeprijavljeni (1964.) iz okolice Zagreba, odgovorna osoba u Ministarstvu gospodarstva, tereti se za zloporabu položaja i ovlasti, jer je, kako je utvrđeno kriminalističkom obradom, prije sklapanja ugovora s "Nokinom" o zanovi zaliha pšenice, propustio provjeriti solventnost društva i poslovne referencije radi pribavljanja koristi prvoprijavljenom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara