Split: uhićen osumnjičeni za progon Hrvata na području Vrlike i miniranje peruče

Splitska policija privela je večeras istražnom sucu 54godišnjeg D. Š. kojeg se sumnjiči za ratni zločin, odnosno progon hrvatskih civila od 1991. do 1995. na tada okupiranom području Vrlike i miniranje brane Peruče 1993.

D. Š. hrvatski je državljanin uhićen sinoć na graničnom prijelazu Strmica, a priveden je u splitski Županijski sud zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, nakon provedene kriminalističke obrade, izvijestila je splitska policija.

Sumnja se da je D.Š. u razdoblju od kraja 1991. do kolovoza 1995., kao jedan od zapovjednika milicije i vojske tzv. Republike Srpske Krajine (RSK), progonio civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti na širem okupiranom području Vrlike.

U splitskoj policiji kažu kako je također utvrđeno da je osumnjičeni sudjelovao i u pripremanju, dovoženju i postavljanju više tona eksploziva kojim su 28. siječnja 1993. minirani temelji brane Peruča.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog je dana vojska RSK potjerala pripadnike kenijskog bataljuna koji su, kao dio mirovnih snaga UNPROFOR-a, osiguravali branu hidrocentrale Peruča blizu Sinja. Brana je u eksploziji oštećena, uništeno je postrojenje hidrocentrale i srušen prilazni most. Nakon eksplozije Hrvatska vojska preuzele je nadzor nad branom i okolnim područjem.

(Hina) merc soZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara